Search by category:
Egyéb kategória

Az ukránok csaknem nyolcvan százaléka támogatja az EU- és a NATO-csatlakozást

Az ukránok csaknem nyolcvan százaléka támogatja az EU- és a NATO-csatlakozást

Mészáros Richárd

2023. 11. 29., sze – 19:00

A megkérdezett ukrán állampolgárok 78 százaléka kész az Európai Unióhoz való csatlakozásra, 77 százalékuk pedig a NATO-ba történő belépésre szavazna egy népszavazáson – derült ki a neves Rejting ukrán közvélemény-kutató központ felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra.

A november 22-23-án végzett országos felmérés eredménye szerint a válaszadók mindössze 5 százaléka ellenzi az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozást. A Rejting elemzői megjegyezték, hogy egy júliusi közvélemény-kutatás a mostanihoz képest is jobb eredményt hozott: az akkor megkérdezettek 85 százaléka támogatta az uniós és 83 százaléka a NATO-csatlakozást.

A mostani felmérésben részt vevők több mint fele – 53 százaléka – elfogadhatatlannak nevezte azt az elképzelést, hogy Ukrajna csupán az általa ellenőrzött területeivel csatlakozzon a NATO-hoz. A válaszadók 40 százaléka „teljesen” vagy „inkább” támogatja ezt az elképzelést.

Az Európai Bizottság november 8-án közzétett jelentésében a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Kijevvel, de rámutatott, hogy ezt megelőzően Ukrajnának még néhány reformot végre kell hajtania – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az ukrán kormány szerint Ukrajna csaknem teljesen készen áll az uniós tagságra, és Kijev várakozásai szerint két év alatt lezárulhatnak a csatlakozási tárgyalások. A tervek szerint az EU-tagországok decemberi csúcstalálkozóján is téma lesz Ukrajna majdani csatlakozása.

Kijev szerdán bemutatta szövetségeseinek és egyeztette velük Ukrajnának a NATO-csatlakozáshoz szükséges követelmények teljesítéséről szóló programját is. A NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán jelen volt Dmitro Kuleba, a kijevi diplomácia vezetője is, aki az ukrán sajtó jelentése szerint a találkozón elutasította azokat az elképzeléseket és javaslatokat, amelyek szerint Ukrajnának területi kompromisszumot kellene kötnie Oroszországgal.

Read More

Post Comment