Search by category:
Egyéb kategória

Az Izraelre helyezett nyomás növelését sürgeti a jordániai király a segélyszállítmányok érdekében

Az Izraelre helyezett nyomás növelését sürgeti a jordániai király a segélyszállítmányok érdekében

Kulcsár Péter

2023. 11. 30., cs – 16:42

Az Izraelre helyezett nyomás növelésére szólította fel az ENSZ segélyszervezeteit és nemzetközi civil szervezeteket II. Abdalláh jordániai király a segélyszállítmányok Gázai övezetbe eljuttatásának érdekében.

Az ENSZ-tisztviselők, nyugati civil szervezetek vezetői és az arab világ pénzügyi adományozói számára Ammánban összehívott rendkívüli találkozón II. Abdalláh résztvevők szerint elfogadhatatlannak nevezte, hogy Izrael továbbra is visszatartja a segélyek beáramlását a 2,3 milliós lakosú Gázai övezetbe.

Az uralkodó felszólította a nemzetközi közösséget: vegyék ki a részüket a gázai palesztinok megmentésében, akiknek lakóhelye „élhetetlenné vált a brutális háború miatt”.

A találkozót a királyi palotában tartották, a nyilvánosságot kizárva.

Az uralkodó környezete nem reagált az ülésről megjelent hírekre.

A konferencián részt vevő Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) vezetője és az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynökségének (UNRWA) magas beosztású tisztviselői kulcsfontosságúnak nevezték az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Salom-i határátkelő megnyitását, ahol a Gázába érkező teherautók 60 százaléka áthalad.

Izrael kizárólag a rafahi határátkelőhelyen engedélyezi a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok átjutását, de ott a szűkös ellenőrzési kapacitások miatt legfeljebb napi 200 teherautó áthaladására van lehetőség.

„A háború előtt naponta 500 teherautó érkezett Gázába. Október 7-e óta ezt a számot még megközelíteni sem tudtuk” – közölte Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója.

A rafahi átkelőhöz érkező teherautóknak először az izraeli ellenőrzés alatt álló nicanai átkelőhöz kell menniük, ahol a járművet az üzemanyag-bevitel korlátozása miatt ellenőrzik.

A jordániai király a segélyszállítmányok gyorsított eljuttatását sürgette a Gázai övezet északi részére is, mert meglátása szerint bár az ott élőket Izrael megpróbálta kiszorítani a déli területekre, több mint 700 ezer ember a lakóhelyén maradt.

Read More

Post Comment