Search by category:
Egyéb kategória

Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be a Gázai övezetben

Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be a Gázai övezetben

Mészáros Richárd

2023. 12. 01., p – 09:19

A Gázai övezetből kilőtt rakéta megsemmisítéséről számolt be péntek hajnalban, a tűzszünet lejárta előtt nem sokkal az izraeli hadsereg, miközben a Hamász iszlamista szervezethez közel álló hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be az övezet északi részén.

A Gázai övezetből indított rakéta miatt Izraelben megszólaltak a szirénák, a tűzszünet múlt heti életbe lépése óta először.

A rakétát a hadsereg elmondása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer semmisítette meg. Egyelőre sem a Hamász palesztin szervezet, sem más nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Nem sokkal később a Hamászhoz köthető Sebab hírügynökség azt jelentette, hogy az övezet északi részében fegyverropogás és robbanások voltak hallhatóak péntek hajnalban, de további részleteket nem közöltek.

Izrael október 7-én indított háborút a Hamász palesztin terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, miután a csoport fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak, betörtek a zsidó állam déli részébe, megöltek mintegy 1200 embert, megsebesítettek további mintegy háromezret, és nagyjából 240 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak.

A szembenálló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, melynek értelmében a Hamász túszokat enged el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat enged szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe. A tűzszünetet már kétszer meghosszabbították, de jelen állás szerint péntek reggel lejár.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a héten úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás lejártával Izrael meg fogja semmisíteni a Hamászt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a hadsereg továbbra is kész a harcra, és bármelyik pillanatban kész arra, hogy újra lecsapjon.

Read More

Post Comment