Search by category:
Egyéb kategória

ICJK központ: Norbert Bödör a Nový Čas újságot is igyekezett megszerezni

ICJK központ: Norbert Bödör a Nový Čas újságot is igyekezett megszerezni

Mészáros Richárd

2023. 12. 03., v – 18:58

Szlovákia legolvasottabb bulvárlapját, a Nový Čast ma már a Penta birtokolja. Korábban azonban Norbert Bödör oligarcha is befolyást akart szerezni a lapra, aki jelenleg egy holland bíróságon pereskedik, hogy visszakapja azt a 4 millió eurót, amely egy kamubank általi tranzakcióval a lap megvásárlásához köthető. Bödör Marian Kočnerrel is kommunikált erről.

A Saxian nevű ciprusi off shore cég tulajdonában állt egykor a Penta egészségügyi üzletágának egyötöde. A közelmúltban azonban fény derült rá, hogy a Saxian a liechtensteini Betlem nevű alap leányvállalata, amely a nemrégiben elhunyt Miroslav Bödörhöz, azaz Norbert Bödör apjához köthető. A Bödör család éveken át nem ismerte el, hogy a két cég bármelyikéhez, azaz a Saxianhoz vagy a Betlemhez köze lenne. A cégek hivatalos felvállalására csak azután került sor, hogy a holland hatóságok bizonyítékokat mutattak fel. A Ján Kuciak Oknyomozó Központ (ICJK) munkájának köszönhetően azonban kiderült, Norbert Bödör nyitrai oligarcha a Saxian nevű cégen keresztül több tízmillió euróhoz jutott. Bödör Saxian cége ugyanis 2016-ban eladta a Pentával közös részvényeit egy AVANT Private Equity nevű cseh alapnak, amely sikeres befektetéseinek köszönhetően 2019 végére 30 millió eurónyi nyereséget termelt. Mindezen pénzmozgások pedig közvetetten szerepet játszottak abban is, hogy Bödör befolyás akart szerezni Szlovákia legolvasottabb bulvárlapjában, a Nový Časban.

Kamubank

2017-ben Bödör 4 millió eurót küldött egy Custos Trust nevű cégnek, amelyről később a holland hatóságok kiderítették, valójában egy kamubankról van szó. Bödör cége a Bonul biztonsági vállalat akkoriban, a 3. Fico- kormány idején virágzott, így a 4 milliós kiadás nem volt annyira szembetűnő. A biztonsági szolgáltatásokat nyújtó cég éves bevétele 50 millió euró körül mozgott. Ez egyebek mellett az állami megrendeléseknek volt köszönhető, amelyek kapcsán gyakran felmerült a nyitrai oligarcha és a Robert Fico közötti baráti viszony is. A Custos nevű kamubankot egy Przemysław Nieużyła nevű lengyel férfi alapította 2016-ban, akit azóta a holland bíróság 30 hónapnyi börtönre ítélt – olvasható a Ján Kuciak Oknyomozó Központ cikkében.

A Custos nevű kamubank különlegessége az volt, hogy egy az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett diszkrét bankként reklámozta magát, amely adóhatóságok előtti láthatatlanságot ígért az ügyfeleinek, ezáltal tökéletes intézményként szolgálva a megkérdőjelezhető forrásokból származó pénzek kezelésére. A Bödör család jelenleg a holland hatóságokkal pereskedik, hogy visszaszerezze a Saixan cég által közvetetten – az AVANT nevű cseh befektetési alapon keresztül – a Custos kamubankba helyezett 4 millió eurót. Arra, hogy Bödörék megnyerik-e a holland bíróságon a pert, december 12-én derülhet fény.

Šveda válaszolt

A Ján Kuciak Oknyomozó Központ arra is rámutatott, a 2017 és 2018 tájékán történt nagyobb összegű banki tranzakciók, amelyek Bödörékhez köthetőek, egybeesnek a legnagyobb szlovákiai bulvárlap, azaz a Nový Čas megvásárlásának időpontjával. Bár a Nový Čast ekkor még Anton Siekel, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke vette meg, kiderült, hogy az ehhez szükséges pénz egy része közvetetten a Bödörhöz köthető cégekből származik. Az oligarcha akkoriban számos Threema üzenetet váltott ebben az ügyben Marián Kočnerrel, akit Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolásának megrendelésével vádoltak meg. Az üzenetek tartalmából kiderül, Kočner sürgette Bödört, hogy megszerezze befolyását a bulvárlapban megjelent tartalmak fölött. Később, 2023. októberében a Nový Čas végül a Penta kezébe került. A bulvárlapot ekkor már Siekel pénzügyi vállalatainak egyik magasrangú vezetője, Peter Šveda birtokolta, így hivatalosan Šveda adta el a Pentának a napilapot. Érdemes megjegyezni, hogy a Nový Čas állítólag ez idő tájt nem tapasztalt Bödörék részéről semmilyen nyomásgyakorlást. Šveda válaszolt a Ján Kuciak Oknyomozó Központ kérdésire. A Központ annak kapcsán érdeklődött, tudomása volt-e arról, hogy a pénz egy része, amelyből akkori főnöke, Siekel korábban megvásárolta a Nový Čast, Bödörékhez köthető. Šveda tagadta, hogy köze lett volna a tranzakciókhoz, ahogy annak a lehetőségét is kizárta, hogy Bödöréknek bármilyen befolyása lett volna a bulvár napilap fölött.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő News and Media Holding.

Read More

Post Comment