Search by category:
Egyéb kategória

Petíciót indítottak a Rimaszombati Városi Galéria megmentésére

Petíciót indítottak a Rimaszombati Városi Galéria megmentésére

Kulcsár Péter

2023. 12. 04., h – 13:48

A rimaszombati FRAJ Polgári Társulás nem ért egyet az önkormányzat elképzelésével a városi galéria megszüntetéséről, illetve átköltöztetéséről a kultúrházba, ezért a Rimaszombati Kávéház polgári kezdeményezéssel közösen petíciót indított, amelyet már kétezren támogattak.

„Rendkívül fontosnak tartjuk a Rimaszombati Városi Galéria tevékenységét és jelenlegi formában való működtetését. Támogatjuk az intézményt és annak vezetőjét, Garlaty Gabriellát, követeljük a galéria megszüntetésére vonatkozó terv visszavonását és további működtetését az eredeti helyén és jelenlegi formájában” – áll a petícióban.

A galéria átköltöztetésének tervét Jozef Šimko polgármester ismertette a képviselő-testület novemberi ülésén, az ok az épület magas üzemeltetési költsége.

„A Városi Művelődési Központban van egy galériánk, és ha figyelembe vesszük, hogy a városban múzeum is működik, amely kortárs művészek alkotásaiból is rendez kiállításokat, akkor rájövünk, talán nincs szüksége Rimaszombatnak három ilyen intézményre” – mondta az ülésen Habán Szilvia, a VMK vezetője.

A petíció kezdeményezői szerint mondvacsinált okokból akarják átköltöztetni a galériát, és a VMK-t nem tartják megfelelő helyszínnek. Emellett aggodalmukat fejezik ki „a rimaszombati kulturális intézmények megsemmisítésére tett folytatódó kísérletek miatt”.

A Rimaszombati Városi Galéria 27 éve működik, kortárs alkotók műveit állítja ki. Vezetője, Garlaty Gabriella 2022-ben megkapta a galériák működtetése terén elért eredményekért adott Fehér Kocka díjat.

Read More

Post Comment