Search by category:
Egyéb kategória

John Kerry fúziós energiafejlesztésről szóló nemzetközi tervet terjesztett elő

John Kerry fúziós energiafejlesztésről szóló nemzetközi tervet terjesztett elő

Mészáros Richárd

2023. 12. 05., k – 17:04

Nemzetközi kötelezettségvállalási tervet terjesztett elő a fúziós energia fejlesztésére John Kerry amerikai klímamegbízott kedden a dubaji klímacsúcson.

A klímamegbízott az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) elmondta: a 35 országot felölelő terv a kutatásra, fejlesztésre, az ellátási lánc kérdéseire és a szabályozásra összpontosít.

„A fúziós energiában rejlik az a lehetőség, ami gyökeresen megváltoztathatja a világunkat” – hangoztatta, hozzátéve: a károsanyagkibocsátás-mentes technológia az energetika jövőjének meghatározó része.

A Nap energiáját hasznosító, elektromosságot generáló fúziós energia a Földön is előállítható megfelelő hőfokon és légnyomáson. A nagy mennyiségű energia felszabadulását lézerek vagy mágnesek alkalmazásával, két atommag egyesítésével lehet elérni.

A fúziós erőművek – bár technológiájukat még fejlesztik – azzal az előnnyel bírnak az atomerőművekkel szemben, hogy nem termelnek radioaktív hulladékot.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok november 8-án írt alá együttműködési megállapodást a fúziós energia fejlesztéséről.

Read More

Post Comment