Search by category:
Egyéb kategória

A G7 csoport tagjai importtilalmat rendeltek el az orosz gyémántokra

A G7 csoport tagjai importtilalmat rendeltek el az orosz gyémántokra

Mészáros Richárd

2023. 12. 07., cs – 09:09

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoport tagjai szerdai csúcstalálkozójukon közvetlen importtilalomban állapodtak meg 2024. január 1-től az orosz gyémántokra, amit a drágakövek közvetett importtilalma követ majd feltehetően márciustól – derült ki a megbeszélés után kiadott állásfoglalásból.

Az elsőként bevezetendő importtilalom az Oroszországban bányászott és csiszolt gyémántokra, a márciusban életbe lépő pedig a más országokban csiszolt orosz gyémántokra vonatkozik.

A tájékoztatás szerint a G7-országokban szeptember 1-ig eredetigazoló hitelesítési mechanizmust hoznak létre a drágakövek nyomon követésére. A tilalom hatálya nem terjed ki az ipari gyémántokra.

A szerdai online csúcstalálkozón, amelyen a szolidaritás jegyében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vehetett, a G7 tagjai (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Japán és saját képviselővel az Európai Unió) további támogatásukról biztosították Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

A vezetők humanitárius tűzszünetre szólítottak fel az Izrael és a radikális iszlamista Hamász palesztin szervezet között zajló gázai övezeti fegyveres konfliktusban.

„További sürgős intézkedésekre van szükség a súlyosbodó humanitárius válság kezelésére és a polgári veszteségek minimalizálására a Gázai övezetben. Ennek elősegítése végett további humanitárius szüneteket támogatunk, erre bátorítunk” – tették hozzá. Egyben felszólították Iránt, hogy tartózkodjon a Hamász, a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi szélsőségesek támogatásától a régióban.

Read More

Post Comment