Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: A Speciális Ügyészség felszámolása jelentősen gyengíti a jogállamiságot

Čaputová: A Speciális Ügyészség felszámolása jelentősen gyengíti a jogállamiságot

Kulcsár Péter

2023. 12. 08., p – 13:11

Az államfő annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy felhasználja vétójogát, és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Speciális Ügyészség megszüntetése kapcsán pénteken kijelentette, az intézmény megszüntetése jelentősen gyengíti a jogállamiságot Szlovákiában.

Az államfő szerint a kormány érvei a törvénymódosítás rövidített jogalkotási eljárás keretében történő megtárgyalása, illetve elfogadása mellett ellentétesek a jogállamiság eszméjével.

Čaputová úgy gondolja, a Fico-kabinet részéről egy célzott eljárásról van szó. Hozzátette: amennyiben a koalíció keresztülviszi a parlamenten a módosítást, reálisnak tartja, hogy élni fog vétójogával, és az üggyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul.

A köztársasági elnök az Európai Bizottság állásfoglalása mellett idézett az Ügyészi Tanács reakciójából is, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a Speciális Ügyészség felszámolása és az akták regionális ügyészségekhez való átcsoportosítása a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem gyengüléséhez vezetne.

Az Ügyészi Tanács észrevétele Čaputová szerint „rendkívül tényszerű, meggyőző, és rámutat a módosítás valódi hatásaira”.

(tasr)

Read More

Post Comment