Search by category:
Egyéb kategória

Több ezren tüntetnek Pozsonyban a kormány politikája ellen

Több ezren tüntetnek Pozsonyban a kormány politikája ellen

Kulcsár Péter

2023. 12. 12., k – 18:13

A múlt heti fővárosi kormányellenes tüntetés után kedden újabb megmozdulásokat szervezett az ellenzék Pozsonyban, Kassán, Zsolnán, Nyitrán és Besztercebányán.

A keddi tüntetések előtt már több mint 30 ezer aláírás szerepelt azon a petíción, amelyben az emberek a Speciális Ügyészség eltörlését, vagy a Bejelentővédelmi Hivatal által nyújtott védettségi státusz korlátozását célzó törvénytervezetek visszavonását követelik. A megmozdulásokat a Progresszív Szlovákia (PS), az SaS és a KDH szervezi; Igor Matovič (Szlovákia) még vasárnap azt üzente az ellenzéknek, hogy ne zaklassák a pártját a tüntetésekkel. „Úgy döntöttünk, hogy csak három párt vesz részt a szervezésben, de a jövőben más mozgalmakkal is együttműködhetünk” – mondta Michal Šimečka, a PS elnöke.

Kedden este több ezren gyűltek össze a pozsonyi Szabadság téren, hogy a kormány lépései ellen tüntessenek. Elsősorban a Speciális Ügyészség felszámolása, a Bejelentővédelmi Hivatal korlátozása és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) átszervezése ellen tiltakoznak. A tüntetésen jelen van Hamran István korábbi rendőrfőkapitány aki elmondta, a NAKA átalakítása szerinte egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy bizonyos kormányközeli személyek büntetlenül maradjanak.

 

A pozsonyi Szabadság tér gyakorlatilag megtelt. A köztér sajátosságai miatt nehéz pontosan megbecsülni, mennyien vesznek részt a tiltakozáson, de elképzelhető, hogy a tömeg 5-10 ezer fős is lehet. Elsőként Magda Vášáryová diplomata szólt a tömeghez, majd Richard Sulík, az SaS elnöke beszélt. Amikor kimondta Peter Pellegriniek, a Hlas vezetőjének nevét, a tömeg fújolni kezdett.

Read More

Post Comment