Search by category:
Egyéb kategória

Brüsszel 10 milliárd eurót felszabadít Magyarországnak

Brüsszel 10 milliárd eurót felszabadít Magyarországnak

Mészáros Richárd

2023. 12. 13., sze – 18:45

Az Európai Bizottság (EB) szerdán megfelelőnek ítélte a magyar igazságügyi reform végrehajtását, ennek következtében feloldotta a jogállamisági aggályok miatt egy éve zárolt 10,2 milliárd eurónyi uniós pénzügyi forrást.

Hivatalos magyarázat szerint a kedvező határozat nincs összefüggésben azzal, hogy a 27 tagállam vezetőjének csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozóján Orbán Viktor vétóval fenyegeti az Ukrajnának szánt pénzügyi és politikai támogatásról szóló döntéseket. Az EB írásos eljárásban hagyta jóvá a döntést, miután a Magyar Közlönyben kihirdették az igazságügyi reform utolsó eleméről született törvény. A 10,2 milliárd euró a Magyarországnak 2021–2027 között megítélt, csaknem 22 milliárd eurós kohéziós támogatásból érkezik. Az összeget nem egyszerre, hanem részletekben utalják, ahogy az Orbán-kormány benyújtja a számlákat.

Az Európai Unió végrehajtó testülete szerdán azt közölte: az igazságügyi reformot először az ország hivatalos lapjában kell közzétenni, hogy teljes körűen életbe léphessen. Ez az egyre fokozódó, kölcsönös bizalmatlanságról árulkodó helyzetről tanúskodik, amikor Brüsszel egy elfogadott, az államfő által is aláírt törvény kihirdetését is megvárta, azonban végre a magyar kormány és törvényhozás minden, az ezzel az üggyel kapcsolatos konkrét uniós elvárást teljesített.

(Npsz, 444)

Read More

Post Comment