Search by category:
Egyéb kategória

Párkány: fejlesztési fórumból óvodavédelem

Párkány: fejlesztési fórumból óvodavédelem

Mészáros Richárd

2023. 12. 13., sze – 15:39

Párkány |

A város új, 2030-ig terjedő, hosszú távú területfejlesztési tervének nyilvános ismertetése elég hamar váltott át a Hársfa utcai magyar óvoda és az Ady utcai szlovák óvoda megmaradásáért küzdő szülők fórumává. Ami nem csoda, mert jövő szeptembertől mindkét óvodaépületet bezárnák, a gyerekeket pedig másik óvodákba helyeznék át. A polgármester szerint igenis lépni kell, mert százezrekre rúg a különbség az állami támogatás és a város által az óvodákra fordított valós költségek közt, a különbözet pedig egyre nő.

A város új, hosszú távú területfejlesztési tervét ismertető, december 12-ei lakossági fórumon különösen akkor fordult komolyra a helyzet, amikor a közönség zömét alkotó szülők a Hársfa utcai magyar és az Ady utcai szlovák óvoda sorsára kérdeztek rá a polgármesternél, mert a hosszú távú terv is számol a párkányi óvodák ún. optimalizációjával. Főképp, hogy kiderült, a polgármester a város képviseletében, fenntartóként már mindkét oviban beiratkozási tilalmat rendelt el. Eszerint a Hársfa utcai óvodába december elsejétől már nem lehet felvenni több gyereket – ez visszavonásig érvényes, az Ady utcai szlovák óvodában pedig a létszámstop november elsejétől érvényes. Ebből az óvodából december 31-ével 1 óvónőnek már felmondtak, plusz januártól az Ady utcán délelőtt még külön – külön lesz a kis- és a nagycsoport, ám délutántól már csak egy, összevont csoportban működnek majd.

Ne visszafejlesztés legyen a fejlesztés és átszervezés

Tokár Géza, a Hársfa utcai óvoda kapcsán a szülők képviselőjeként felszólalásában megállapította, a gond az, hogy legkönnyebben mindig azokat a fejlesztések valósíthatók meg, amelyek igazából megszűnések vagy visszafejlesztések. Szerinte tehát hosszú távon stratégiai koncepció kell a párkányi óvodák működésére, a fejlesztési tervben nem elég azt rögzíteni, hogy melyik óvodaépületet újítanák fel. A városnak stratégiailag is szüksége van egy színmagyar, önálló óvodára és a Hársfa utcai szülők remélik, hogy az óvoda sorsa továbbra is be lesz biztosítva. Abban az esetben pedig, ha kiderül, hogy ez rettentően gazdaságtalan és megoldhatatlan, akkor reméljük, hogy egy helyre lesznek áthelyezve az óvodások és továbbra is egy magyar intézményben tanulhatnak tovább – hangsúlyozta Tokár a fórumon. Az Ady utcai szlovák óvoda szülői elmondták, hogy ők – a Hársfa utcaiakhoz hasonlóan –, szintén a saját intézményükért harcolnak, szerintük ugyanis nagyobb igény van a kisebb létszámú ovikra, mert azokban több figyelem és gondoskodás jut a gyerekeknek, akik ebben a korban a legérzékenyebbek, sérülékenyebbek. Úgy vélik, azt is érdemes lenne mérlegelni, hogy a nagyobb óvodákat osztanák el a kisebb létszámú ovikba. Egyúttal azt is nehezményezték, hogy a szülőket már kész tények elé állították a beíratási stoppal és az egy óvónő elbocsátását illetően. A Hársfa utcai szülők is jelezték, hogy ha az átszervezési folyamatról még nincsenek konkrétumok, akkor hogyhogy őket is értesítették már konkrétumról, azaz a létszámstopról és arról, hogy szeptembertől máshová költöztetnék a gyerekeket?

Pénzhiány és működtetési nehézségek

Eugen Szabó polgármester a felvetésekre úgy reagált, mindkét érintett óvodában találkozott a szülőkkel és ő mindkét helyen elmondta, a legnagyobb gond a pénzhiány, illetve az állam hozzáállása az óvodák finanszírozásához. „Van az egy tanulóra eső fejpénz. Ez idén 107 euró. Jövőre ez a pénz már csak 104 euró lesz. Így áll hozzá az állam az önkormányzatok finanszírozásához. Ma, amikor a költségek rapid módon emelkednek, akkor nincsenek források, ahonnan a pénznek jönnie kellene“ – állapította meg Eugen Szabó. Szerinte a párkányi óvodák fenntartásának valós költségei és az állam által nyújtott támogatás közti különbség már most is komoly összeg, és a különbözet csak súlyosbodni fog, ezért mindenképp lépni kell, mert egyszer elfogy a pénz. Ezért hozták a szóban forgó rendeleteket. Mégpedig úgy, hogy a már óvodába járó gyerekeket a tanév folyamán ne kelljen áthelyezni, ne kelljen átszervezni a működést. A polgármester a Hársfa utcai óvodára vonatkozóan úgy reagált, az is rendben van, ha majd tiszta magyar intézményt hoznak létre, de ezen is dolgozni kell, és úgy kell majd előkészíteni az átszervezést, hogy jövő szeptembertől ez így működhessen. Ehhez viszont még a májusi beíratási számokat is meg kell várni. „A fejlesztési terv lehetővé teszi az ilyen beavatkozást, azt még át kell gondolni, milyen formában“ – fűzte hozzá a polgármester. A kérdésre, hogy fogják felmérni, hogy melyik óvodára milyen igény van, ha egyszer a Hársfa utcaiban és az Ady utcaiban felvételi stop van, Szabó úgy reagált, a másik kettő alapján, ahová lehet jelentkezni. Erre az egyik szülő jelezte, ő se a bartók oviba, se a Szövetkezeti soriba nem szeretné vinni a gyerekét. A polgármester erre azt mondta, a törvény szabja meg, hogy az alapító dönti el, hol lesznek, és milyen osztályok. Arra nincs lehetőség, hogy miden szülő külön igénye szerint legyen átszervezés. Hosszú évekig rendben működtek az óvodák, most beütött a gazdasági romlás, akkor most csak két ovi lesz? – hangzott el a kérdés. Nem tudom most megmondani hány óvoda lesz – felelte a polgármester.

Pont az óvodákra nincs pénz?

A fórumon volt, aki nehezményezte, hogyhogy az óvodákra nincs pénz? Ha egy olyan város, ahol nincs fürdő és ipari park, meg tudja oldani az óvodák működését, akkor Párkány miért nem? A felszólaló helyett a városháza és a városi rendőrség létszámán lehetne inkább spórolni. Azt is felvetették, hogy őszintén, eddig mi mindent tett Párkány a fiatal családokért? Azok inkább falura költöztek, mert a lakások a városban anyagilag elérhetetlenek és házépítésre sincs igazi lehetőség. Aztán csodálkozunk, hogy öregszik a lakosság… Csepregi Viktor az óvodabezárások kapcsán azt kérdeztek Eugen Szabótól, hogy mit tett a város azért, hogy ne kerüljön erre a sorsra egyik óvoda se, és személyesen a polgármester személyesen mit tudna ez ellen tenni?  Eugen Szabó erre úgy válaszolt, nem azért jöttek most összes, hogy személyesen „grillezzenek“ bárkit is, hogy mit tett vagy nem, mert a fejlesztési terv is szól az optimalizációról és az nem visz előre, a jövőbe, ha most visszamenőleg a másikat igyekszünk lejáratni. A fejlesztési terv pont arra szolgál, hogy véleményezzék, és azt, amit most hiányolnak, azt ezen keresztül lehet a jövőben jobbá tenni – reagált a polgármester, Csepregi Viktor szerint Eugen Szabó még mindig nem válaszolt érdemben a kérdésére. Mire a polgármester azt válaszolta: tessék, tegyen javaslatot az óvodákra vonatkozóan, és az bekerülhet a fejlesztési tervbe, ha a képviselő-testület is jóváhagyja. Az Új Szó kérdésére, hogy jövő szeptembertől áthelyezik-e mindkét érintett óvodát egy másik intézménybe a pedagógiai személyzettel együtt, vagy nem, Eugen Szabó polgármester a szülőknek válaszolva úgy reagált, ha látnak mást megoldást arra, hogy ezt az óriási pénzügyi különbséget miként lehetne orvosolni, akkor kéri, hogy közöljék. „ Ha hétszázezer eurót kapunk az óvodákra az idei számok alapján és a valós költségek 1 millió 200 ezerre rúgnak, ráadásul ez az arány rosszabb lesz, akkor mondjanak erre megoldást és én ezt akceptálni fogom. Állok elébe. Átértékelhetjük és bezárhatjuk a Szövetkezeti sorit is és akkor februárban ők fognak tiltakozni. Vagy ha a Bartók utcait, akkor ők. De afelé nem mehetünk el, hogy pont a felújított óvodákat fogjuk félreállítani? Ez dilettáns megoldás lenne. A finanszírozás gondja megkerülhetetlen és racionális lépések kellenek. Aki tudja, az hozhatja a százezer eurókat, hogy dotálhassuk az intézmények működését” – fejtette ki a polgármester.

Petíció és fejlemények

Szerkesztőségünk a Hársfa utcai szülők állásfoglalását is megkapta a tervezett megszüntetés ügyében. Ebben tiltakoznak a megszüntetés és a beiratkozások leállítása miatt. Szerintük az intézmény sosem küzdött létszámgondokkal, egyetlen magyar nyelvű óvodaként hiánypótló Párkányban és pótolhatatlan, színvonalában is. Felszólítják a képviselőket és a polgármestert, tegyenek meg mindent a további megmaradás érdekében. Szerintük a gyerekeknek együtt, egy közösségben kell maradnia a jelenlegi oktatókkal, lehetőleg egy épületen belül. A szülők szerint megengedhetetlen az átszervezéssel a szétszóratás, felmorzsolás, egy magyar intézmény azonnali kialakítása a garancia a minőség további fenntartására. Továbbra is folyamatosan egyeztetnek majd a polgármesterrel és a képviselő-testülettel a helyzet megnyugtató megoldása érdekében. Az Új Szóval azt is közölték, hogy a szülőkkel egyelőre semmiféle pontos számokat nem közöltek az ovi fenntarthatóságáról és a beíratási tilalmat azért is kell visszavonni, hogy látszódjon a valós igény az óvodára. Lapunk részéről itt jegyezzük meg, hogy az önkormányzat várhatóan több fordulóban tárgyal majd részletesen az átszervezésekről, végső, definitív megoldás csak hónapok múlva várható. Addig is beszámolunk majd a fejleményekről.

Read More

Post Comment