Search by category:
Egyéb kategória

Eltér Fico és Stoltenberg véleménye Ukrajna katonai támogatásáról

Eltér Fico és Stoltenberg véleménye Ukrajna katonai támogatásáról

Kulcsár Péter

2023. 12. 14., cs – 12:26

Nem egyezik Szlovákia és a NATO véleménye Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban, mivel a szlovák kormány szerint ez nem segíti elő az ukrajnai helyzet megoldását – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

Stoltenberg leszögezte, a NATO nem állítja le a Kijevnek nyújtott katonai támogatást, ellenkezőleg, meghosszabbítja azt.

Fico Brüsszelben találkozott a NATO-főtitkárral, a kétnapos uniós csúcs előtt.

A szlovák kormány kitart amellett, hogy az ukrajnai konfliktusra nem létezik katonai megoldás – jelentette ki Fico. Hozzátette, ezért hiányolja a békekezdeményezéseket az EU és a NATO részéről.

Stoltenberg elmondta, jelenleg semmi jele nincs annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a békére készülne. Ellenkezőleg, úgy tűnik, a Kreml elhúzódó háborúra rendezkedik be – figyelmeztetett Stoltenberg.

A NATO-főtitkár rámutatott az orosz fegyvergyártás fokozására, melynek elérése érdekében egyre inkább Kínára és Észak-Koreára támaszkodik. Hangsúlyozta, hogy a NATO nem résztvevője a katonai konfliktusnak, de támogatja Ukrajna jogát az önvédelemhez.

Ha Putyin győz Ukrajnában, Stoltenberg szerint reális lesz az a fenyegetés, hogy az orosz agresszió nem áll meg, hanem máshol folytatódik. Ezért az Ukrajnának nyújtott segítség nem jótékonykodás a NATO részéről, hanem befektetés a saját biztonságuk garantálásába – szögezte le a főtitkár.

Fico elmondta, reméli, hogy az eltérő vélemények nem akadályozzák a konstruktív párbeszédet Szlovákia és a NATO között.

A szlovák kormányfő kijelentette, kormánya nem lát okot arra, hogy megváltoztassa a véleményét, de NATO-tagként teljesíti a szövetségben vállalat kötelezettségeit és tiszteletben tartja a szabályokat. Ugyanakkor Stoltenbergnek elmondta, az ország gazdasága kritikus helyzetben van, ezért a GDP 2%-ánál nem tud többet fordítani védelmi kiadásokra.

A sajtótájékoztatón megerősítette, Szlovákia továbbra is humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, de a hadsereg raktáraiból nem ad át felszerelést. Ugyanakkor azt is megismételte, nem fogja akadályozni az szlovák és az ukrán hadiipari cégek együttműködését.

Fico arról is tájékoztatta a NATO-főtitkárt, hogy Szlovákiának sürgősen szüksége van új rakétaelhárító rendszerre, mert saját S-300-as légvédelmi rendszerét átadta Ukrajnának. Hozzátette, hogy az ország területén jelenleg két légelhárító rendszer működik, egy olasz, és egy német, de azok véleménye szerint nem annyira hatékonyak, mint amilyenre az országnak szüksége van. Fico az együttműködés fontosságát hangsúlyozta ezen a területen.

A kormányfő azt is megerősítette, hogy január végén találkozik Denisz Smihal ukrán kormányfővel a szlovák-ukrán határon.

Read More

Post Comment