Search by category:
Egyéb kategória

Orbán miatt nagyon nehéz uniós csúcs kezdődik

Orbán miatt nagyon nehéz uniós csúcs kezdődik

Kulcsár Péter

2023. 12. 14., cs – 11:22

Mint már annyiszor, most is Orbán Viktor a csütörtökön kezdődött uniós csúcs fekete báránya, miután a magyar miniszterelnök vétóval fenyegeti a találkozó legfontosabb döntéseit: Ukrajna pénzügyi és politikai támogatását, továbbá az unió költségvetésének módosítását.

Indul az EU állam- és kormányfőinek évzáró csúcstalálkozója. A legtöbb tervezett témában már megszületett a (majdnem) teljes egyetértés. Majdnem teljes, mivel egy kormányfő van, aki vélhetően számos kérdésben kilóg majd a sorból, és talán nem meglepetés, hogy ő Orbán Viktor. Hosszú viták várhatóak a mostani kétnapos Európai Tanács ülésén, amelyen az EU állam- és kormányfői több stratégiai kérdést is meg fognak vitatni. Hogy mennyire hosszúak, azt jelzi, hogy a szokásos délutáni időpont helyett már délelőtt leült tárgyalni a tagállami vezetők csúcstestülete, és elképzelhetőnek tartják, hogy a megszokott péntek déli zárás is jóval későbbre húzódik majd. A legfontosabb pontok az EU költségvetésének módosítása, Ukrajna támogatása és EU-csatlakozási folyamata. A témákban közös, hogy rendkívül sürgetőek, és hogy Orbán Viktor vétója mindet megakaszthatja. Röviden összefoglalva a következő a helyzet: az EU-nak módosítania kell a 2021 és 2027 közötti hét éves költségvetését, hogy pénzt teremtsen egy új 50 milliárd eurós segélycsomagra Ukrajnának, a koronavírus utáni gazdaságélénkítő csomagra (Next Generation EU) felvett hitelek törlesztésére, és az EU migrációs reformjára, amihez plusz 15 milliárd euróra lenne szükség.

A magyar kormányfő puhítása máris megkezdődött, az uniós források egy részét szerdán előzetesen bezsebelő Orbán Viktor az EU-csúcs megkezdése előtt egyeztetést folytatott az uniós intézmények és több tagállam vezetőjével. A megbeszélésen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vett részt.

(Pénzc., hvg, MTI)

Read More

Post Comment