Search by category:
Egyéb kategória

Saját államfőjelöltet indítana az SNS, Pellegrini nem kérte a támogatását

Saját államfőjelöltet indítana az SNS, Pellegrini nem kérte a támogatását

Kulcsár Péter

2023. 12. 14., cs – 15:12

Saját államfőjelölt indítását mérlegeli az SNS – derül ki a párt TASR-nek küldött állásfoglalásából. A nemzeti párt azt állítja, Peter Pellegrini (Hlas) házelnök visszautasította a támogatásukat arra az esetre, ha indulna az államfőválasztáson.

„Az SNS kész támogatni Robert Ficót, de ő visszautasítja az államfőválasztáson való indulást. Peter Pellegrini pedig visszautasította az SNS koalíciós partnerként felajánlott támogatását. Így természetes, hogy saját jelöltben gondolkodunk, hiszen szorít az idő” – közölte a párt.

Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter az államfőjelölttel kapcsolatban kijelentette, az SNS és a Smer tábora között nagyobb az átfedés, ezért könnyebben javasolnák szavazóiknak, hogy Robert Ficót támogassák. Az Expres rádió csütörtöki adásában kijelentette, az SNS választói „nem értenék igazán”, hogy miért javasolná nekik a pártjuk Pellegrini támogatását. „Mindebből az következik, hogy az SNS-nek saját jelöltet kell állítania” – tette hozzá Taraba. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy Andrej Danko pártelnököt indítják.

Danko néhány napja kijelentette, a feltehetően az ünnepek között megtartott kongresszusukon szeretnének dönteni ebben a kérdésben. A párt egy része Štefan Harabint támogatná, mások szerint Dankónak kötelessége indulni az államfőválasztáson, hogy fenntartsák a nemzeti pártok egységét.

Pellegrini hivatalosan még nem erősítette meg az indulását. Eddig Ján Kubiš és Ivan Korčok volt külügyminiszterek, valamint Beáta Janočková, a Kirekesztett Szülők Jogaiért Kezdeményezés alapítója jelentette be, hogy indul a választáson. Felmerült Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének neve is. Zuzana Čaputová már bejelentette, hogy nem pályázik újra a posztra. A jövő évi választás pontos dátumát a házelnök hirdeti ki.

Read More

Post Comment