Search by category:
Egyéb kategória

A Škoda számos újdonságot készített az Enyaq számára 2024-ben, az Alpokban próbáltuk ki a legfontosabbakat

A Škoda számos újdonságot készített az Enyaq számára 2024-ben, az Alpokban próbáltuk ki a legfontosabbakat

Demecs Péter

2023. 12. 17., v – 17:59

Leogang |

Nem új modell, tulajdonképpen még csak nem is ráncfelvarrás, hát akkor mi is olyan érdekes a felújított Škoda Enyaqon? Ezt voltam megnézni az elmúlt napokban az ausztriai Leogangban, ahova a Škoda azért hívott meg, hogy megmutassa, milyen az, amikor egy márka a kliensei véleményére hallgatva próbál változtatni a már sorozatgyártású modelljén. Így született meg a 2024-es évre szánt modellfrissítés.

Egy autó esetében a ráncfelvarrás alatt rendszerint azt értem, hogy a modell elért életciklusának a feléig, ezért a gyártó kicsit felfrissíti, módosít rajta, hogy az autó még legalább négy évig attraktív maradjon. Az Enyaq világbemutatója 2020-ban volt, ezért elvileg logikus lenne, hogy jövőre már egy masszívabb ráncfelvarrást is bemutassanak. Ez tulajdonképpen meg is történt, csak épp a változások többségét nem lehet szabad szemmel látni. Miről is van szó?

Ausztriában az Enyaq legelőkelőbb változatát, a Laurin&Klement kivitelt is kipróbálhattuk, bár ez önmagában nem olyan eget rengető újdonság. Ennél az Enyaqnál is ugyanolyanok a fényszórók, a lökhárítók, a klasszikus kivitelhez képest csak új kerekeket és egyéb részleteket találunk, tehát ezt nem tartom olyan érdemi változásnak.

A sokkal fontosabb változás, s tulajdonképpen ez volt az oka annak, hogy elfogadtam a meghívást Ausztriába, a meghajtásban keresendő. Az Enyaq teljesen új, erősebb és egyben hatékonyabb hátsó elektromotort kapott – ezt egyébként Németországban gyártják –, s felgyorsították a médiarendszer működését, a grafikáját, sőt a töltési időt is.

Gyorsabb töltés

A változásokat már a modellkínálatban is megtalálják, hiszen a 80 és a 80x jelölésű Enyaqot a modernizált 85 és 85x változat váltotta fel, az RS elnevezése a frissítés után is változatlan marad. A modellekben található nikkel-mangán-kobalt összetételű elem kapacitása továbbra is 82 kWh (77 kWh felhasználható teljesítménnyel), ám az egyes adalékok arányát megváltoztatták. Ennek köszönhetően az összkerékhajtású változatoknál nőtt a teljesítmény és a maximális töltési teljesítmény is, ám azt is elérték, hogy az autó tovább képes magasabb teljesítménnyel tölteni.

Számomra az egyik legfontosabb változás, hogy már az Enyaqban is elérhető az akkumulátor előmelegítésének funkciója. Ezt kétféleképpen tudják aktiválni: manuálisan a médiarendszeren keresztül vagy automatikusan, ha a navigációba célállomásként egy gyorstöltő állomást táplálnak be. A rendszer ilyenkor gondoskodik róla, hogy az akkumulátor a maximális töltési teljesítményhez optimális hőmérséklettel rendelkezzen abban a pillanatban, amikor csatlakoztatják az autót a töltőállomáshoz. Ennek köszönhetően ötödével kevesebb időt kell várni, míg 10 százalékról 80-ra töltik az elemeket.

Nagyobb teljesítmény

Az Enyaq 85 akár 565 kilométert is megtehet egyetlen feltöltéssel a WLTP-ciklus szerint, az akkumulátor pedig mindössze 28 perc alatt képes 10 százalékos kapacitásról 80 százalékosra töltődni. A töltési teljesítmény ebben az esetben változatlanul 135 kW maradt. A dinamika is jobb lett, a hátul elhelyezett villanymotor maximális teljesítménye immár 210 kW (286 LE), szemben a korábbi változat 150 kW-os teljesítményével, s ezt a 60 kW-os növekedést bizony érezni lehet. A nulláról 100 km/órára történő gyorsulás 6,7 másodperc alatt érhető el a 85-ös változatban, ami két másodperccel jobb eredmény, mint korábban.

Az Enyaq 85x összkerékhajtású változatának rendszerteljesítménye most 210 kW, ami 15 kW-os növekedést jelent. Az új változatok 6,6 másodperc alatt érik el a 100 km/órás sebességet. Emellett az Enyaq 85x akár 538 kilométert is megtehet egy feltöltéssel. Ennek a változatnak a töltése akár 175 kW csúcsteljesítményt is kínál, így a töltéshez szükséges idő 28 percre csökken, ha az akkumulátort 10-ről 80 százalékra akarjuk feltölteni.

Új médiarendszer

A Škoda végre feljavította a teljes médiarendszert is, a modellben már az új 4.0 szoftver található. Nem titok, hogy korábban a médiarendszer lassú reakcióideje nem egy sofőrnek okozott fejfájást, hiszen elég sokáig tartott, míg egy funkció az érintőfelület vagy vezérlőgomb megnyomása után aktiválódott. Az új szoftvernek köszönhetően sikerült orvosolni ezt a hiányosságot.

Ráadásul a teljes médiarendszer új, élesebb, modernebb grafikát kapott, amit ugyancsak díjazok, bár én személy szerint az egyes ikonokat picikét nagyobbra állítottam volna be, ugyanis vezetés közben gyakran gondot okoz eltalálni a szükséges „vezérlőgombot” a 13 colos kijelzőn.

Jó hír viszont, hogy a médiarendszer legalsó részén be tudják állítani, milyen funkciók kezelését akarják egyszerűen elérhetővé tenni. Öt különböző funkcióra, valamint három alkalmazásra állíthatnak itt be rövidítést.

Nekem személy szerint nagyon tetszett, hogy a szélvédőre vetített head-up kijelzőn beállíthatják, milyen funkciókat akarnak megjeleníteni, ennek köszönhetően nem kell olyan gyakran levenni a tekintetüket az útról. Szerencsére itt is elérhető az egyik kedvenc funkcióm, a kiterjesztett valóság, amely gondoskodik róla, hogy még véletlenül se tévesszék el a pontos letérőt. A navigáció a kamerák és egyéb szenzorok segítségével betájolja, hol van az utca vagy a letérő, amerre mennünk kellene, és valós időben nyilakat vetít rá. A jeleket aztán úgy mozgatja, hogy azok mindig úgymond az adott letérő felett lebegjenek egy kereszteződésen. Aztán minél jobban közeledünk, a nyilak annál inkább nagyobbodnak, de egyben halványulnak is, hogy ne zavarjanak minket a kilátásban.

Az összes módosítás engedélyeztetési folyamata értelemszerűen már 2022 júliusa után történt, ezért az elektronikus felszereltség részét képezi az olyannyira „közkedvelt” gyorsaságasszisztens, tehát az a rendszer, amely automatikusan hangjelzéssel figyelmeztet, ha túlléptük az előírt sebességet. Jó hír, hogy a rendszer kikapcsolható, rossz hír viszont, hogy minden egyes újraindulásnál aktiválódik, tehát állandóan ki kell kapcsolni. A gyorshajtásra figyelmeztető hangjelzés egyébként a kevésbé idegesítőek közé tartozik, aránylag decens hangon jelez, ha a kelleténél gyorsabban hajtunk.

Az Enyaq automatikusan az adaptív sebességtartó rendszerbe küldi a közlekedési táblákon vagy a navigáción keresztül észlelt sebességkorlátozásokat, így az autó függetlenül a sofőr akaratától képes gyorsítani és lassulni. Ezt a funkciót a médiarendszeren keresztül kikapcsolhatják, és a következő újraindulás után is kikapcsolva marad.

Read More

Post Comment