Search by category:
Egyéb kategória

Csallóközi Gála ötödször is (VIDEÓ és KÉPEK)

Csallóközi Gála ötödször is (VIDEÓ és KÉPEK)

Vataščin Péter

2023. 12. 17., v – 14:48

Komárom |

A Csallóközi Táncegyüttes és barátai ezúttal Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban mutatták be közös programjukat. Ipoly mente, Gömör, Szatmár, Mezőség, Moldva, vagyis számos tájegység táncait láthatta a közönség. A tervek szerint januárban Dunaszerdahelyen is bemutatják a produkciót.

A gála arról szól, hogy a következő műsorunk egy részét, az új számokat mutatjuk be – olyanokat, amelyek ez idáig nem vagy csak egyszer kerültek színpadra. Ilyenkor mindig hívunk neves, általunk elismert és fontosnak tartott csoportokat” – magyarázta lapunknak Oláh Attila, a Csallóközi Táncegyüttes vezetője. Ezúttal a Komárom Táncegyüttes, a Komárom Gyermek Néptáncegyüttes, a Kapuvár Néptáncegyüttes, valamint a Dr. Barsi Ernő AMI Kis-Platán csoportja társult hozzájuk. A csoportok külön-külön, valamint együtt is felléptek. Utóbbi esetben ilyen számnak számít a prológus, ahol a táncosok színpompás, dinamikus kavalkádja bodrogközi friss csárdást jár. Alighanem a „színesség” írja le a legjobban a gálaműsor jellegét: férfiak és nők, lányok és fiúk, felnőttek és gyerekek a legkülönfélébb népviseletben járták számos Kárpát-medencei, sőt Moldva miatt azon kívüli tájegység táncait.

Aki ismeri a csallóköziek munkásságát, az tudhatja, hogy kétévente csinálnak egy teljesen önálló műsort, míg két saját produkció között egy-egy Csallóközi Gálát állítanak össze. Így került sor immáron ötödször a gálaműsorra.

A program gerincét a Csallóközi Táncegyüttes produkciója adja. Ezúttal az erdélyi Mezőség az aktuális témájuk, amiről Oláh Attila azt mondja,hihetetlen, különleges kuriózumnak számít a tájegységeken belül, ahol nagyon sok nemzet és nép folklórja keveredik”. Így nemcsak magyar, hanem román és cigány táncok is láthatóak a színpadon.

A többi együttes által képviselt tájegységek között a kapuváriak részéről Moldvát és az Ipoly mentét találjuk meg, míg a komáromiak például szatmári, a gyerekek gömöri táncokat jártak. Mindehhez pedig a csallóköziek házi muzsikusainak számító Lakatos Áron hegedűjével kiegészült Pósfa zenekar játszotta a megfelelő zenéket.

Az eddigi szokásoktól eltérően nem Dunaszerdahely, hanem Komárom adott otthont a rendezvénynek. Ami a tájegységet illeti, Oláh Attilával nyugtázzuk, hogy nincs gond, hiszen a „dunai Gibraltár” is a Csallóköz részét képezi. „Nagyon kedves barátom Lakatos Róbert, a művelődési központ igazgatója. Kiváló körülményeket biztosítva felajánlotta, hogy hozzuk ide a gálát, ugyanis a műsorban fellépő két táncos csoport is ehhez a városhoz kötődik” – mondta a csallóköziek vezetője. Hozzáfűzte:

Szeretnénk és bízunk benne, hogy januárban bemutatjuk majd ezt a műsort Dunaszerdahelyen is”.

Read More

Post Comment