Search by category:
Egyéb kategória

Izrael beenged segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe Kerem Salomnál

Izrael beenged segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe Kerem Salomnál

Mészáros Richárd

2023. 12. 17., v – 19:13

A háború kezdete óta első alkalommal nyílt meg vasárnap az Izrael és a Gázai övezet közötti áruforgalmi átkelőhely Kerem Salomnál az ENSZ segélyszállítmányai előtt – jelentette be közleményben az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége (COGAT).

Izraeli tisztviselők szerint az átkelő megnyitásával a kétszeresére nőhet a Gázai övezetbe jutó élelmiszer- és gyógyszersegély mennyisége. Az Egyiptom, Izrael és a Gázai övezet határán fekvő átkelőt a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-i támadása után lezárták. Eddig a segélyeket a térségben kizárólag az onnan néhány kilométerre, Egyiptom irányából, a rafahi átkelőn keresztül szállították, amelyen keresztül napi száz teherautó léphetett be a Gázai övezetbe. A Kerem Salom-i átkelő viszont sokkal gyorsabb tranzitot tesz lehetővé, mint a rafahi. Izrael a múlt héten jóváhagyta a segélyszállítmányok belépését.     

Egy palesztin határőr megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy Kerem Salomnál az átkelő megnyílt vasárnap Izrael és az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közötti egyeztetések eredményeként. A Nemzetközi Vörös Félhold egyiptomi részlegétől származó információ szerint a nap folyamán eddig 79 teherautó lépett át az átkelőn.     

Az izraeli miniszterelnök hivatala korábban közölte: az átkelő megnyitásával Izrael tartja magát azon kötelezettségvállalásához, hogy lehetővé teszi napi kétszáz segélyszállító kamion beléptetését a Gázai övezetbe. Elad Goren ezredes, a COGAT polgári osztályának vezetője ugyanakkor a Reutersnek nyilatkozva szóvá tette, hogy a humanitárius szervezetek nem növelték kapacitásukat a segélyek elosztására. Rámutatott, emiatt nem biztosított, hogy a segélyek gyorsan eljussanak a rászorulókhoz. Juliette Touma, az UNRWA kommunikációs igazgatója az X-en visszautasította ezt, mondván, hogy „nem lehet segélyeket szállítani légicsapások közepette”.

Read More

Post Comment