Search by category:
Egyéb kategória

Áll az építkezés a Doborgaz-Dunakiliti gyalogoshídnál

Áll az építkezés a Doborgaz-Dunakiliti gyalogoshídnál

Jakubec Ágnes

2023. 12. 18., h – 10:14

Doborgaz |

2024 tavaszán tervezték megnyitni a kis-csallóközi Doborgazt és a magyarországi Dunakilitit összekötő kerékpáros- és gyalogoshídat, amely biztosan nem készül el addigra. Az építkezés áll, a mederhíd kivitelezője áprilistól nem folytathatja a munkát.

A dunaszerdahelyi járásban fekvő Doborgaz (Dobrohošť) azon három települések egyike, amelyek a bősi vízerőmű megépítése óta az Öreg-Duna és a mesterségesen kialakított meder közé szorultak. A Doborgaz és Dunakiliti közötti kerékpáros – és gyalogoshíd terve már 2010-től terítéken van, a tervdokumentációt még akkor elkészítették, évek óta küzdenek a megépítésével. Magyarország és Szlovákia 2018 decemberében aláírta a híd felépítéséről szóló államközi megállapodást, amely 2019 májusában lépett hatályba. Közbeszerzést írtak ki mindkét oldalon, a szlovák oldalon azonban nem hirdetettek győztest, a közbeszerzést meg kellett ismételni. A szlovák kormány végül 2022 nyarán hagyta jóvá a dunai kerékpáros – és gyalogoshíd társfinanszírozását. A projekt az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 85 százalékos társfinanszírozásával valósul meg. A projekt költségvetése 10 millió 429 ezer euró, amelyből 8,86 millió euró a brüsszeli (ERFA) támogatás.  A létesítmény összesen 500 méter lesz (mederhíd az ártéri hidakkal együtt), amely magában foglalja a 250 méter hosszú 3 nyílású ferdekábeles mederhidat. A híd szegélyek közötti szélessége négy méter lesz. A tereprendezés és az előkészítési munkálatok 2023 februárjában kezdődtek. A hídprojektnek három kivitelezője van, egy a szlovák oldalon, egy a magyar oldalon és mederhíd kivitelezője, amely egy pozsonyi cég. 2023 ápriliséban azonban leállt a folyamat, a mederhidat építő vállalat munkája megakadt.

A túldimenzionált terv megemeli a költségeket                         

A szlovák oldalon a kivitelező (AVA-stav s.r.o.) lassan befejezi a munkálatokat. Ez magában foglalja kerékpárút megépítését a töltésen a doborgazi kis vízierőműtől a mederhídig, a bekötőutat, a támfalat és a kerítést. Állnak az ártéri híd pillérei, de nem tudnak tovább haladni, nincs mihez hozzákötni, hiányoznak a mederhíd megépítéséhez szükséges pillérek. Kilátogattunk Doborgazra és Boráros József polgármestert kérdeztük, hogyan halad a Duna-híd projektje: „A tervdokumentáció alapján a mederhidat kivitelező vállalat (INGSTEEL, spol. s r.o.) építi a két – két pillért a magyar, illetve a szlovák oldalon és magát a mederhidat. A realizációs projektet a szlovák oldalon viszont nem hagyta jóvá az állami Vízgazdálkodási Építővállalat (Vodohospodárska výstavba, š.p.). Kifogásolták, hogy a betonba süllyesztett tartószerkezeti cölöpök hosszabbak a projektben feltüntetettnél, 18 méter a 16 helyett, túldimenzionált. Ez a tétel megemeli a költségeket. Két cölöpöt lefúrtak ugyan a szlovák oldalon, 220 m3 betont engedtek egy furatba, utána leállították a kivitelezést. Április 27-én blokkolták a mederhíd építését, azóta csak a Duna bal és jobb oldalán folyik az építkezés. A magyar oldal nemrégiben jóváhagyta a módosítást, jövő héten talán elkezdik a munkát a cölöpalapozással. A szlovák oldalon, ha most rábólintanak a folytatásra, akkor leghamarabb jövő októberben lehet itt híd.” A magyar oldalon épülő ártéri híd, valamint a hozzá kapcsolódó gyalogos- és kerékpárút létesítésének kivitelezési munkáit közbeszerzési eljárás során az A-Híd Zrt. nyerte el. Magyarország felől a dunakiliti duzzasztóművön keresztül lehet megközelíteni a gyalogos hidat.

Kiemelt jelentőségű beruházás

Boráros József polgármester szerint az elmúlt évben, elsősorban a hivatali kormány ideje alatt nem volt prioritás a híd építésének folytatása. A magyar oldalon nagyon szeretnék folytatni, hogy mihamarabb elkészüljön a híd. Úgy néz ki, nálunk inkább hátráltatják. „Mindkét oldalon itt van az anyag, a vaskonstrukciót meghozták, de nem dolgozhatnak. Az állami Vízgazdálkodási Építővállalatnak (VV, š.p.) jelenleg megbízott igazgatója van, Jana Ježíková, ő nem fog dönteni. Kiírták a pályázatot az igazgatói posztra, ha majd kinevezik, meglátjuk mennyire lesz nekik fontos az építkezés folytatása. Az októberben kinevezett környezetvédelmi tárcavezető, Tomáš Taraba (SNS-jelölt) állítólag pozitívan áll hozzá és sürgetni fogja a híd megépítését. Most csak várunk, nem tudok mit lépni” – mondta a polgármester. A gyalogos-kerékpáros Duna-híd a magyar és szlovák fél számára kiemelt jelentőségű beruházás, állt a projektmegállapodásban. Egy híd realizációja minimálisan tíz év, hosszú folyamat és a költségvetés a végére akár a duplájára is nőhet. „Az utóbbi időben fellendült a kerékpáros turizmus, biztosan rengeteg ember jönne ide a híd végett. Ha elkészül, szeretnénk köré infrastruktúrát kiépíteni, illemhelyet, büfét, de az még odébb van” – zárta Boráros József. Az új Duna-híd megépítésének egyik célja, hogy módot adjon a két határmenti térség – az egy természetes régiót alkotó – Csallóköz és a Szigetköz gazdasági és szociális kapcsolatainak elmélyítésére, valamint arra is, hogy a helyi turizmus fejlődési lehetőségeinek biztosításával hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez. A hídon vészhelyzetben akár egy 12 tonnás teherautó is átmehet, szükség esetén használhatják a tűzoltók és a mentők is.

Read More

Post Comment