Search by category:
Egyéb kategória

Drágább lesz a karácsony

Drágább lesz a karácsony

Mészáros Richárd

2023. 12. 19., k – 20:11

A karácsony elméletileg a szeretet ünnepe, de nem tagadhatjuk, hogy az elmúlt néhány évtizedben jelentősen megnőtt a karácsony fogyasztói oldalának szerepe is. A karácsonyfa alatt csillogó-villogó ajándékokat szeretnénk találni, és az asztaloknak roskadozniuk kell a sok ételtől és italtól. Bár minden évben elhangzik, hogy nem az ajándék ára a legfontosabb, a családok gyakran többet is költenek ilyenkor, mint amit reálisan megengedhetnének maguknak.

Az inflációs hullám ellenére a szlovákiai lakosság idén karácsonykor sem spórol az ajándékokon. A Focus közvélemény-kutató intézet minden évben lebonyolított közvélemény-kutatása szerint a szlovák lakosok az idén átlagosan 109 eurót terveznek karácsonyi ajándékokra költeni. Ez 15 euróval több, mint tavaly, ami elsősorban a magasabb inflációnak tudható be. A megkérdezettek 37 százaléka legalább 200 eurót tervez ajándékokra fordítani, ami szintén több, mint tavaly, amikor csak a megkérdezettek 29 százaléka tervezett ekkora összeget ajándékokra költeni. Valamilyen ajándékot szinte mindenki vásárol, a megkérdezettek csak 7 százaléka nem tervez semmilyen ajándékot venni.

Jó hír, hogy a megkérdezettek döntő többsége saját forrásokból tervezte az ajándékok beszerzését, csak 6 százalék akarta a vásárlásokat hitelből finanszírozni. Ezt az arányt talán túl jónak is találhatjuk, hiszen köztudott, hogy a karácsony éppen az az időszak, amikor a fogyasztók készek akár előnytelen hitelt is felvenni csak azért, hogy a karácsonyfa alatt a vágyott drága ajándékok legyenek. Ezt érdemes komolyan megfontolni, mert néhány örömteli pillanat miatt a családi költségvetés hosszú hónapokra le van terhelve. A felmérésekből úgy tűnik, hogy a szlovákiai lakosság az idén felelősségteljesen áll hozzá a karácsonyhoz, a megkérdezettek 46 százaléka már több hónappal az ünnepek előtt takarékoskodni kezdett, hogy kigazdálkodja a karácsonyi ajándékok költségeit. Ez nagyon dicséretes hozzáállás, mert a fogyasztási hitelek kamatlába a 7 százalékot és elérheti, nem is beszélve a hitelkártyákról, melyek kamatai már a 20 százalékot is megközelítik.

Ebben az évben különösen érdemes a családi pénzügyekkel óvatosnak lenni, mert a lecsengőben lévő inflációs hullámnak köszönhetően a karácsonyi nagybevásárlás is valamivel drágább lesz, mint tavaly. Pozitívum, hogy az idén már nem élünk át a tavalyihoz mérhető ársokkot, de a karácsonyi sütés és főzés költségei az idén is növekedtek. Nemcsak a sokak által kedvelt ponty lett drágább, hanem a majonézes salátához szükséges hozzávalók ára is növekedett. Hogy jó híreink is legyenek: a karácsonyi sütéshez szükséges hozzávalók ára ebben az évben csak 6 százalékkal növekedett. Lehet, hogy ettől valamivel kisebb bűntudatunk lesz, amikor a karácsonyi süteményeket fogjuk majszolni.

Valószínűleg ebben az évben már sokunk számára késő, de érdemes észben tartani, hogy a karácsonynak nem kell a drága ajándékokról, illetve a túlzott evésről és ivásról szólnia. A karácsony esetében is érvényes, hogy a kevesebb gyakran több, és az ünnepi napok lényege, hogy a lehető legtöbb időt töltsük szeretteinkkel. A drága ajándékok varázsa gyorsan elmúlik, a családi költségvetésben keletkező pénzügyi lyuk viszont sokáig megmarad.

Read More

Post Comment