Search by category:
Egyéb kategória

Újra emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma

Újra emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma

Mészáros Richárd

2023. 12. 19., k – 16:28

Az év 49. hetében Pozsony, Nagyszombat, Trencsén, Besztercebánya, Kassa és Eperjes megyében is enyhén emelkedett a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – tájékoztatott honlapján a szennyvízvizsgálatok eredményéről a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Az említett időszakban 23 mintát vizsgáltak. „13-ban (56,52 százalék) nőtt a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyisége, a fennmaradó 10 mintában nem változott, vagy csökkent” – közölte a hivatal.

Az új típusú koronavírus jelenlétét 2021 májusában kezdték heti rendszerességgel ellenőrizni a szennyvizekben, majd a tavalyi év elején további járásokra bővítették ki az ellenőrzést. Jelenleg a földrajzi elhelyezkedésük alapján, arányosan vesznek mintákat a szennyvíztisztítókból, mert a javuló járványhelyzetnek köszönhetően év közben csökkentették a mintavételeket. A laboratóriumi vizsgálatok számát mindig a járványhelyzet alakulásához igazítja a Közegészségügyi Hivatal.

Az ÚVZ tájékoztatása szerint az idei 49. naptári hétig összesen 4650 mintát vizsgáltak. „4532-ben (97,46 százalék) volt pozitív, vagy határérték körüli az eredmény” – tette hozzá a hivatal.

Read More

Post Comment