Search by category:
Egyéb kategória

Elfogadták a képviselők Galánta jövő évi költségvetését

Elfogadták a képviselők Galánta jövő évi költségvetését

Tornyai Bianka

2023. 12. 20., sze – 11:55

GALÁNTA |

Idei utolsó ülésén jóváhagyta a képviselő-testület a város jövő évi költségvetési tervét.

Az idei utolsó képviselő-testületi ülésén a tanács jóváhagyta Galánta jövő évi költségvetési tervét. Mária Kilácskóová, a város szóvivője arról tájékoztatott, hogy a bevételek összege 27,313 millió, a kiadásoké 27,309 millió, a többlet összege 3593 euró.

A költségvetés első verziójában, amely az egyes városi részlegek és szervezetek követeléseit is figyelembe vette, csaknem mínusz ötmillió euró szerepelt. A legnagyobb befektetések az olyan projektek társfinanszírozását érintik, mint például a reneszánsz kastély felújítása, amely 140 886 euró kiadást jelentene a városnak 15 százalékos önrésszel

magyarázta a szóvivő. A 2024-es költségvetésbe bekerült egy 600 000 eurós hitel, amelyből a város a Galantaterm társaságból venne részesedést.

„A költségvetés összeállításakor a város a helyi aquaparkot üzemeltető Galandia vállalat számára a 2024- es év első négy hónapjára szükséges kiadások esetében 233 169 euróval számolt”

– tette hozzá Mária Kilácskóová. A képviselők több helyi adó és illeték emelését hagyták jóvá. A családi házak és lakások kommunális hulladékdíját mintegy 22 százalékkal, azaz 12 euró 11 centtel emelték. Erre azért volt szükség, mert a hulladéklerakót üzemeltető cég a környezetvédelmi felügyelet döntése értelmében beszüntette működését, így a városnak más megoldást kellett keresnie a hulladék elszállítására. A részesedési adóból származó bevételek 2024-ben 800 ezer euróval csökkennek Galánta számára, ezért januártól emelkedik az ingatlanadó: a telek- és földadó összege 2023-hoz képest átlagosan 41 százalékkal, a lakásadó 37 százalékkal, az építményadó pedig 17 százalékkal lesz magasabb.

Read More

Post Comment