Search by category:
Egyéb kategória

Kézzel horgolt kültéri karácsonyfát készítettek Ekecsen (KÉPEK)

Kézzel horgolt kültéri karácsonyfát készítettek Ekecsen (KÉPEK)

Kürthy Judit

2023. 12. 20., sze – 22:07

Ekecs |

A község mindenki karácsonyfáját a helyi Ügyes Kezek Kézműves Kör lelkes tagjai készítették el idén, akik már februárban nekikezdtek az egyes elemek gyártásnak. A fa anyaga rendhagyó módon nem más, mint pamutfonal volt.

Közel 10 éve indult az Ügyes Kezek Kézműves Kör a faluban. A minden érdeklődő felé nyitott csoportban több kézműves technikát is gyakorolnak. Foglalkoznak csipkeveréseel, horgolással, kötéssel, különféle alapanyagokból készült lakásdekorációk alkotásával. Tudásukat szívesen adják át egymásnak. A tagok heti egy alkalommal találkoznak egymással, az a pár óra együtt töltött idő azonban mindig hamar elrepül, úgy belefeledkeznek a kézimunkába.

E 10 év alatt az eddigi legnagyobb vállalkozásuk az idei kültéri karácsonyfa volt, melyet a községházával szembeni téren helyeztek el az ünnepek idejére. A fát december elején horgolták össze és az adventi ünnepségsorozat első gyertyagyújtásakor mutatták be a falu népének, a híre pedig nagyon gyorsan terjedt. Azóta több országos híradásban is szerepeltek. A község nevében Polák László, Ekecs polgármestere, az ez évi utolsó képviselő-testületi ülésén szorgalmas, lelkes munkájukért és az egész éves kitartásukért elismerő oklevéllel jutalmazta őket.

A fára pontosan 895 darab 12-szer 12-es horgolt kockát, hétköznapi nevén „nagyikockát” készítettek el és ebből válogatták ki a fára illő darabokat. Az összeállítás azonban nem ment egyszerűen. Az előre elkészített fém konstrukciót nagy mérete miatt az ünnepség helyszínén, az apácaszakállasi kultúrház színpadán tudták csak elhelyezni és az arra erősített csirkedrót, majd zöld takaróanyag fölé egyenként kellett ráilleszteniük az éppen passzoló kockákat. Mindegyik különböző nagyságú volt, a más-más rugalmasságú pamut fonal miatt akár 0,5-1 centiméteres különbségek voltak az egyes darabok között, ezért nem volt mindegy a kockák sorrendje. A minta folytonosságát is meg kellett tartaniuk, ezért csapatmunkában, közös erővel, egyszerre többen dolgoztak az összeillesztésen. A fán közel 600 darab kocka van, a megmaradt darabokból takarókat készítenek, melyeket a helyi szociális otthonnak ajándékoznak karácsonyra. Egy-egy takaróban 140 ilyen kocka van.

 

8 hónapnyi munkájuk részben újrahasznosítás is volt. Természetesen számos fonalat vettek, mire elkészültek a fával, de több olyan használt pulóvert, kötött ruhadarabot bontottak le, melyeknek az anyaga még használható volt. „Csak az a zöld anyag, amivel összehorgoltuk az egyes kockákat, az majdnem egy kiló fonal volt” – mondta el Horváth Végh Julianna, a kézműves kör legfiatalabb tagja. A különféle mintákat az interneten találták, amiket vagy otthon vagy egymástól tanultak meg. Készült hópelyhes, szivecskés, karácsonyfás és több más színes minta is, ami még izgalmasabbá tette az összhatást.

„Egy kocka elkészítése a kezdőknek egy órába is beletelik, ha valaki már gyakorlottabb, akkor fél óra alatt is megcsinál egyet”

– mondta el Újj Márta, a kézműves kör tagja. A körülbelül 3,5 méteres fát egy közel 40 centiméteres csillag díszíti, melyet Németh Erzsébet készített, aki csupán egy évvel ezelőtt csatlakozott a lelkes csoporthoz. 

Egy matematikussal számoltattuk ki, hogy pontosan mennyi kockát kell készítenünk ahhoz, hogy kiadjon egy ilyen magas gúla alakú fát. Ő is azt mondta, hogy körülbelül 900 darabnak kell lennie, ez akkor még egy lehetetlen számnak tűnt”

– mondta el Horváth Végh Julianna.

Jövőbeni terveik között szerepel a fa bővítése, hogy 2024-ben még magasabb és szélesebb legyen, de természetesen ez attól is függ, hogy a csaknem két hónapon keresztül kültéren lévő kézimunka megfelelően ellenáll-e a szeszélyes időjárásnak.

Az ekecsi Ügyes Kezek Kézműves Kör aktív tagjainak száma jelenleg körülbelül 10 fő.

„Olyan hamar eltelik az a két óra, egyszer csak azt vesszük észre, hogy már csomagolhatunk és mennünk kell haza. De arra mindig van idő, hogy az újonnan megismert horgolás mintákat, vagy recepteket kicseréljük egymás közt”

– mondta el Póda Júlia. A kézimunka nem csak hasznos időtöltés számukra, hanem egyúttal pihentető tevékenység is. A nyugtató tablettáknál biztosan többet ér, mondták mosolyogva a tagok, majd felsorolták, hogy mennyi fiziológiai előnye is van ennek a szép hobbinak. Sok olyan cikk született már, ami azt támasztja alá, hogy a horgolás és a kötés több időskori betegség megelőzésére is jó, mint például a feledékenység, az időskori demencia, amellett kifejezetten jó hatással van a finommotorikára és segít a szem-kéz koordinációjában is. Szeretettel várják olyan kézimunkázók jelentkezését, akik nem csak otthon, hanem szívesen dolgoznának egy jó hangulatú, vígkedélyű csoportban is.

„Amikor a kezdők először meglátják a munkájuk végeredményét, akkor döbbennek rá, milyen szép is tud lenni egy kézimunka. Ez nagy motivációt ad a későbbiekhez” – mondták a tagok. 

Read More

Post Comment