Search by category:
Egyéb kategória

FELMÉRÉS: Ki léphetne Čaputová helyébe idén decemberben?

FELMÉRÉS: Ki léphetne Čaputová helyébe idén decemberben?

Mészáros Richárd

2023. 12. 21., cs – 14:13

Ha idén decemberben tartották volna a köztársaságielnök-választást Szlovákiában, Peter Pellegrini (Hlas) házelnök nyerte volna a szavazatok 49 százalékát szerezve meg – derül ki az Ipsos Denník N megrendelésére készített felmérésből.

A megkérdezettek 49 százaléka (25% biztosan, 24% talán) szavazna Pellegrinire. A második helyre Ivan Korčok került 32 százalékkal (16%–16%), a harmadikra Štefan Harabin 21-gyel (7%–14%). 

Hamran István volt országos rendőrfőkapitány – aki csütörtökön jelentette be, nem indul az államfőválasztáson – 19 százalékot (5%–14%) szerezne.

Ján Kubišra 17 százalék (2%–15%), Igor Matovičra (Szlovákia) 11 százalék (4%–7%), Miriam Lexmannra 8 százalék (2%–6%), Forró Krisztiánra 6 százalék (2%–4%) adná a szavazatát.

Eddig Ján Kubiš és Ivan Korčok volt külügyminiszterek, valamint Beáta Janočková, a Kirekesztett Szülők Jogaiért Kezdeményezés alapítója jelentette be hivatalosan az indulását. Forró Krisztián, a parlamenten kívüli Magyar Szövetség párt elnöke is elindul az elnöki posztért.

Felmerült, hogy indul Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke is. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök hivatalosan még nem erősítette meg, hogy indul a választáson.

Az államfőválasztásra 2024-ben kerül sor. Zuzana Čaputová megbízatási ideje 2024. június 15-én telik le. Čaputová már bejelentette, hogy nem pályázik újra a posztra.

A felmérést december 13. és 18. között végezték.

(Denník N)

Read More

Post Comment