Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini leváltását kezdeményezik Matovičék

Pellegrini leváltását kezdeményezik Matovičék

Kulcsár Péter

2023. 12. 22., p – 12:30

Peter Pellegrini (Hlas) házelnök leváltását kezdeményezi a Slovensko-Za ľudí-KÚ-frakció a költségvetési vita berekesztése miatt. Ehhez a többi ellenzéki párt támogatását kéri. A frakció szerint a házelnök megsértette a tárgyalási rendet.

Grendel Gábor (Slovensko, Za ľudí, KÚ) képviselő emlékeztetett, ha azelőtt rekesztik be a vitát, hogy felszólalt volna az összes bejelentkezett képviselő, akkor nekik jogukban áll írásban átadni felszólalásukat az ülésen elnöklőnek. A tárgyalási rend szerint a módosító javaslataikat szét kell osztani a képviselők között, és a közös előterjesztő felolvassa azokat a végszavazás előtt, és azokról külön szavazni kell. Grendel rámutatott, erre nem került sor, és Pellegrini megsértette a tárgyalási rendet.

„Az ellenzéknek ezért meg kell próbálnia megvonni a bizalmat a házelnöktől” – folytatta a Slovensko képviselője. A frakció a házelnök leváltását indítványozza, ehhez a házelnököt szintén bíráló többi ellenzéki párt támogatását kéri, az indítványhoz 30 képviselő támogató aláírására van szükség.

Pellegrini az ellenzéki pártok, elsősorban a Slovensko obstrukciója miatt kezdeményezte a költségvetési vita berekesztését, arra hivatkozva, hogy egy alkotmánybírósági határozat szerint ez jogában áll, a parlament működőképességének biztosítása érdekében. A költségvetési vita szerdán (december 20.) kezdődött és éjszaka is folytatódott. A Slovensko mozgalom képviselői órákon át olvasták fel módosító javaslataikat, így hátráltatva az ülés menetét. A költségvetést végül csütörtökön (december 21) megszavazta a parlament.

Read More

Post Comment