Search by category:
Egyéb kategória

Pellegrini megkerülte az ellenzéket, majd berekesztette a parlamenti ülést

Pellegrini megkerülte az ellenzéket, majd berekesztette a parlamenti ülést

Nagy Roland

2023. 12. 22., p – 15:47

Pozsony |

Peter Pellegrini (Hlas) házelnök véget vetett az ellenzék időhúzási stratégiájának. Annak ellenére, hogy több ellenzéki képviselő is szót kért, egy ügyrendi javaslattal lezárták a vitát, majd elfogadták a költségvetési javaslatot. Michal Šimečka (PS) szerint a koalíció „megerőszakolta a demokratikus elveket, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Csütörtökön részletesen beszámoltunk arról, hogyan próbálták húzni az időt Szlovákia mozgalom képviselői, azzal a céllal, hogy a parlament idén már ne tudjon szavazni a jövő évi állami költségvetésről. Terjedelmes módosító javaslatokat olvastak fel, amelyekkel kapcsolatban a házszabály nem határoz meg konkrét időkeretet, így fordulhatott elő, hogy Grendel Gábor, Roman Mikulec vagy éppen Peter Pollák órákon keresztül a pulpitusnál álltak. Annak ellenére, hogy Pellegriniék megszavazták a szünet nélküli tárgyalást (tehát a plénum éjjel is ülésezett), az időhúzási stratégia beválni látszott. A vitába még több tíz ellenzéki képviselő be volt jelentkezve, többen a Szlovákia mozgalomból is, és Igor Matovič pártelnök jelezte, van még a tarsolyukban néhány hosszadalmas módosító javaslat.

Kapcsolódó cikkünk

Pozsony |

Tovább folytatódik az ellenzék időhúzási stratégiája a parlamentben, ezúttal a Szlovákia mozgalom képviselői próbálják elodázni a költségvetési javaslatról szóló szavazást azzal, hogy terjedelmes módosító javaslatokat olvasnak fel. Robert Fico (Smer) miniszterelnök felszólította a képviselőket, hogy ennek vessenek véget, de Igor Matovič (Szlovákia) egyelőre hajthatatlan.

Az utóbbi napokban az ellenzéki képviselők különféle módszerekkel igyekeznek elnyújtani a parlamenti vitákat. Így reagáltak arra, hogy a Fico-kabinet gyorsított eljárásban küldte a plénum elé azokat a módosító javaslatokat, amelyekkel eltörölnék a Speciális Ügyészséget (ÚŠP), csökkentenék a korrupcióért kiszabható börtönbüntetések hosszát, illetve szűkítenék a Bejelentővédelmi Hivatal (ÚOO) jogköreit. A koalíció még ebben az évben el akarta fogadni a felsorolt változtatásokat, amit az ellenzék élesen bírált. Végül úgy döntöttek, elnyújtják a napirenden lévő pontokról szóló vitákat. Az úgynevezett konszolidációs csomagról – amelynek eredményeként 1,6 milliárd euróval bővülne az államkassza a különféle megszorítások révén – egy hétig zajlott a vita, így a koalíciónak végül csak ezen a héten sikerült megszavaznia.

Kapcsolódó cikkünk

A parlament keddi ülésén zöldet kapott a kormány konszolidációs csomagja, mely nagyjából 1,6 milliárd eurós bevételt jelenthet az államnak. A kabinet megszorító intézkedései között szerepel a bankokra kivetett különadó, az alkoholra és a dohányra vonatkozó jövedéki adó emelése, illetve a második pillérhez való hozzájárulás csökkentése, valamint a bírósági és az adminisztratív díjakért is többet kell majd fizetni.

A pénzügyi tárca elsősorban az államháztartás helyzetével indokolta az adóemelést. A kormányjavaslatot múlt héten kezdte tárgyalni a parlament, de több tucat ellenzéki képviselő szólalt fel a jogszabálytervezet elfogadása ellen. Módosító javaslatokból sem volt hiány, a koalíció azonban nem értett egyet a felvetett változásokkal, így az ellenzék nem járt sikerrel.

Parlamenti harcok

A konszolidációs tervezetet 78 kormánypárti képviselő támogatásával hagyta jóvá a parlament, a szavazás azonban nem ment zökkenőmentesen – az ülést vezető Peter Pellegrini (Hlas) házelnök nem bocsátotta szavazásra Ľubomír Galko (Szlovákia) 290 pontos módosító javaslatát. Az ellenzéki politikusok érvelése szerint Pellegrini megsértette a képviselő jogait, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, hogy vizsgálja meg, törvényesen került-e jóváhagyásra a kormányjavaslat. Galko a bírósági és adminisztratív díjak emelését szerette volna megakadályozni, a több száz pontból álló módosító javaslat felolvasása azonban stratégiai célt is szolgált – az ellenzék szándékosan igyekszik elhúzni a parlamenti vitát, hogy megakadályozza a büntető törvénykönyv módosítását, amire a jövő évi költségvetési javaslat elfogadása után kerülhet sor.

Adóemelés

A Smer-kormány a bankadó mellett a nyereségrészesedés adóját is növeli (7-ről 10 százalékra). A kisvállalkozóknak kedvezhet, hogy 49 790 euróról 60 ezer euróra emelkedik a bevételi küszöb, amire a 15%-os adó vonatkozik.

Drágulnak azonban a vendéglátóipari egységek – az alkoholra a 10%-os áfa helyett 20%-ot számolnak majd fel. A jövedéki adó emelése nem vonatkozik a borra és a sörre – kivéve az éttermeket és vendéglátóhelyeket, ahol az alkoholtartalmú italok fogyasztása esetén mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

A pénzügyminiszter által kidolgozott jogszabály szerint a munkáltatók a jövő évtől a bruttó bér 10 százaléka helyett 11 százalékot lesznek kötelesek az egészségbiztosítási díjra költeni, az önkéntes befizetők, illetve az egyéni vállalkozók esetében pedig a kivetési alap 14 százalékáról 15 százalékra növekszik a tétel. A képviselők rábólintottak az egészségügyi bizottság javaslatára, mely szerint a járulékemelés határozott ideig – 2027 végéig lesz érvényben. A második nyugdíjpillérhez való hozzájárulás csökken, a Szociális Biztosító jövőre csak 4 százalékot utal át a nyugdíjpénztárakba, ami 365 millió euró mínuszt jelent.

A megszorítások jövő áprilistól az ügyintézés során is tapasztalhatóak lesznek, az útlevél díja például a mostani összeg felével emelkedik, a jogosítvány igényléséért pedig a jelenlegi 6,50 helyett 10 eurót kell fizetni.

A spórolást nem úszta meg a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) sem – a kormány a GDP eddigi 0,17 százalékáról 0,12 százalékra csökkenti a támogatást. A becslések szerint így 55 millió eurótól esik el a közmédia. A másik oldalon viszont egy módosító javaslatnak köszönhetően elfogadták a Matica slovenská költségvetésből származó támogatásának növelését.

A konszolidációs csomag elfogadása után azonban a képviselők még mindig nem tudtak rátérni az ÚŠP eltörlésére, hiszen először jóvá kellene hagyniuk a jövő évi állami költségvetésről szóló javaslatot.

Matovičék akcióban

Az ellenzéki időhúzás részben eredményes volt, hiszen a koalíció kénytelen volt lemondani korábbi terveiről, és beismerték, hogy az ÚŠP eltörléséről, valamint a további módosításokról idén már nem lesz idejük tárgyalni, így kénytelenek januárra halasztani a programpontokat.

Az obstrukció azonban tovább folytatódott, főként a Szlovákia mozgalom képviselői részéről. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök szerdán a késő délutáni órákban előállt egy ügyrendi javaslattal arról, hogy a tárgyalás megszakítás nélkül zajlik addig, amíg a képviselők el nem érnek a költségvetési tárgyalásról szóló szavazásig. A parlament az esetek többségében legfeljebb 19 óráig tárgyal. Előfordul ugyan, hogy többségi megegyezéssel kicsit elhúzódik az ülés, de arra valóban ritkán kerül sor, hogy a képviselők megszakítás nélkül, még az éjjeli órákban is a plénumban tartózkodnak.

A Szlovákia mozgalom erre válaszul különféle módosító javaslatokat terjesztett be a kormány által jóváhagyott dokumentum mellé. A házszabály értelmében egy vitába bejelentkező képviselőnek 20 perce van arra, hogy elmondja beszédét (30 perc pedig abban az esetben, ha egy teljes frakció nevében szólal fel), azonban a módosító javaslatok felolvasásának időtartamát a törvény nem szabályozza. Ezt kihasználva Matovičék terjedelmes módosító javaslatokkal álltak elő, amelyeket pontról-pontra, szinte betűről betűre olvastak fel. Így fordulhatott elő, hogy Grendel Gábor szerdán 17:30 környékén kezdte meg beszédét, és mintegy 7 órán keresztül a pulpitusnál tartózkodott. Az éjjeli órákban őt követte Peter Pollák és Roman Mikulec (mindketten Szlovákia), akik több mint 5 órán keresztül olvasták fel a javaslatukat.

A költségvetési vitába a Szlovákia mozgalom további képviselői is bejelentkeztek, akik szintén terjedelmes módosító javaslatokkal készülnek, így az obstrukció még hosszú órákon keresztül húzódhat. Matovič ugyan felszólította a többi ellenzéki pártot is, hogy kövessék a stratégiájukat, de egyik frakció sem fogadta meg a javaslatát. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke azt mondta, ők ugyan beszállnak a vitába, de csakis szakmai és tárgyilagos érvekkel állnak elő. Milan Majerský, a KDH elnöke szerint jobb, ha elfogadnak egy rosszul összeállított költségvetést, mintha semmilyet sem szavaznának meg az év végéig.

Fico: Ebből elég

Fico szerda éjjel saját maga is megfordult a parlamentben. Csütörtökre sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen kijelentette, a parlamentben zajló eseményeknek már semmi köze a hagyományos értelemben vett politizáláshoz, és az ellenzék az állam szétverésén dolgozik.

Kapcsolódó cikkünk

Az ellenzék végérvényesen az állam szétzilálásának az útjára lépett – közölte Robert Fico (Smer) kormányfő a csütörtöki nyilatkozatában, amellyel az állami költségvetéssel kapcsolatos parlamenti történésekre reagált.

Fico azzal vádolta az ellenzéket, hogy parlamenti obstrukcióval akarja elérni, hogy ne tudják jóváhagyni az állami költségvetést. Figyelmeztetett: ez komoly következményekkel járna az emberek életére nézve. „Költségvetési provizórium esetén nem lehetne kifizetni az energiakompenzációs intézkedéseket, és a jelzáloghitel-támogatásra sem lenne lehetőség. Hasonlóképpen nem lehetne végrehajtani számos más, az állami költségvetéshez kötött intézkedést sem” – figyelmeztetett a kormányfő.

Úgy gondolja, hogy az ellenzék magatartásának semmi köze a klasszikus politikai obstrukcióhoz, illetve a koalíció és az ellenzék közötti vetélkedés megszokott formáihoz. „Az ellenzék a saját politikai céljainak az elérése érdekében túszul ejtette Szlovákia polgárait” – jelentette ki a kormányfő.

Bízik benne, hogy végül sikerül megtárgyalni és elfogadni az állami költségvetést. Felszólította az ellenzéket, hogy ezt ne akadályozza. Megismételte: a Speciális Ügyészi Hivatalról és a Büntető törvénykönyv módosításáról már úgyis csak 2024 januárjában fognak tárgyalni.

A miniszterelnök szerint ugyanis súlyos következményekkel járna, ha a költségvetést idén nem hagynák jóvá, például nem lépnének életbe az energiaárak kompenzálásra szánt intézkedések, melynek eredményeként januárban jelentősen megemelkednének a villanyszámlák. Hangsúlyozta, az obstrukció semmit sem változtat a koalíció hozzáállásán, amely januárban úgyis eltörli a Speciális Ügyészséget. Éppen ezért felszólította az ellenzéket, hagyja abba az időhúzást.

Végül pedig üzent Daniel Lipšic speciális ügyésznek is, aki szerinte az elkövetkező időszakban „újabb támadásokkal készül a koalíciós képviselők ellen”.

„Ne játsszon a tűzzel”

– jelentette ki Fico.

Matovič a miniszterelnök szavaira úgy reagált, a nem elfogadott állami költségvetés nem okozna különösebb problémát az országnak, a villanyszámlakkal kapcsolatos kijelentéseket pedig puszta riogatásnak nevezte.

A koalíció azonban még idén el akarta fogadni a költségvetést. Robert Fico (Smer) miniszterelnök ezt nevezte a legfőbb prioritásnak, ezért felszólította Pellegrinit, tegye meg a szükséges lépéseket. Hogy mit értett ez alatt, nem pontosította.

A házelnök végül csütörtökön, a kora esti órákban előállt egy ügyrendi javaslattal, amelynek értelmében berekesztették a parlamenti vitát, és azonnal rá is tértek a szavazásra. A költségvetés elfogadását mind a 79 koalíciós képviselő támogatta.

Kapcsolódó cikkünk

A parlament jóváhagyta a 2024-es állami költségvetést. Peter Pellegrini (Hlas) házelnök egy ügyrendi javaslattal még azelőtt berekesztette a költségvetési vitát, hogy az összes, vitába bejelentkezett képviselő felszólalt volna. A költségvetést mind a 79 jelenlevő képviselő megszavazta. A tervezett költségvetési hiány a GDP 5,97%-ára csökken, eléri a 7,84 milliárd eurót.

A hiány 0,5 százalékponttal csökken, az idei évre prognosztizált 6,52%-ról.

Az államháztartás összes tervezett bevétele eléri az 53,48 milliárd eurót, a kiadások a 61,32 milliárdot. Magának az állami költségvetésnek a tervezett hiánya 7,62 milliárd euró. A bevételi oldalon 22,70 milliárd euróval, a kiadási oldalon 30,32 milliárd euróval számol a költségvetés.

„A hiány csökkenése főleg a konszolidációs intézkedésektől várható, elsősorban a bankszektor átmenetileg megnövekedett bevételeinek adójából, a megemelt egészségbiztosítási járulékbefizetésekből, a kőolaj-feldolgozásból származó bevételre kivetett szolidaritási hozzájárulás fenntartásából, a 2. nyugdíjpillérbe jutó járulékok csökkentéséből, a jogi személyek minimáladójának és kiegészítő adójának bevezetéséből, valamint az alkoholtermékek és dohánytermékek adójának emeléséből” – írta a költségvetési javaslatban a pénzügyminisztérium.

Ugyanakkor 2025-től az uniós fiskális szabályok várhatóan megkövetelik a hiány további éves csökkentését a GDP 1%-ával. „Szlovákia esetében jövőre várhatóan életbe lép az uniós túlzottdeficit-eljárás, ami szigorúbb ellenőrzést von maga után. Ezért 2025-re a GDP 5%-ára, 2026-ra pedig a 4%-ára kell csökkenteni a tervezett hiánycélt” – tette hozzá a tárca.

Mindezek elérése érdekében a minisztérium elképzelése szerint a kormánynak 2026-ig további konszolidációs intézkedéseket kell elfogadnia a GDP 1,6%-a, 2,3 milliárd euró összegben. A következő évekre vonatkozó terveket a tárca időszűke miatt még nem dolgozta ki.

A parlament elutasította az ellenzék számos módosító javaslatát. Pellegrini szerint a költségvetési vita négy teljes ülésnapnak megfelelő ideig tartott. Az ellenzéki, főleg a Szlovákia mozgalom képviselői órákon át olvasták fel a módosító javaslataikat, így hátráltatva az ülés menetét, Peter Pellegrini ezért egy ügyrendi javaslattal berekesztette a költségvetési vitát. A szavazáson végül egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt.

Az állam érdekében?

Pellegrini a vita berekesztése előtt úgy fogalmazott, „a költségvetés többet ér, mint amit itt az ellenzék előad”. Megjegyezte, kemény döntés ez a koalíció részéről, amiért kritizálni is fogják őket, de szerinte az állam érdekében cselekedtek.

Grendel felszólította a parlament elnökét a házszabály betartására, de a koalíció akkor is rátért a szavazásra. Az ellenzék tiltakozásképpen kivonult a plénumból, a javaslat megszavazásakor nem tartózkodtak a teremben.

Péntek reggel közös sajtótájékoztatót tartott a három ellenzéki pártelnök, Michal Šimečka (PS), Richard Sulík (SaS) és Milan Majerksý (KDH). A Szlovákia mozgalom képviselői közül senki sem jelent meg, mivel az imént felsorolt három párt már egy ideje nem hajlandó közösséget vállalni Matovičékkal. Az utóbbi hetekben szervezett tüntetéseken sem egyeztek bele, hogy a Szlovákia mozgalom képviselői felmenjenek a színpadra.

Mečiar szelleme

Šimečka szerint csütörtök este a plénumban „érezni lehetett Vladimír Mečiar szellemét”, és a képviselők újra átélhették a „hosszú kések éjszakáját”. A pártelnök a parlament 1994-es alakuló ülésére célzott, amely során a Mečiar által vezetett koalíció egyetlen éjszaka alatt leváltott számos közigazgatásban dolgozó vezetőt, és helyükre a saját embereiket ültették.

„A koalíció most újra megerőszakolta a demokratikus elveket

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy Pellegriniből cenzor lett, hiszen nem hagyta szóhoz jutni az ellenzéki képviselőket. Éppen ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mivel meg vannak győződve, hogy a koalíció megsértette az ellenzéki képviselők alkotmányos jogait.

Majerský hangsúlyozta, a képviselőik tárgyilagos és szakmai vitát szerettek volna folytatni a költségvetésről, éppen ezért elfogadhatatlan, hogy Pellegrini nem hagyta őket szóhoz jutni, pusztán azért, mert Matovičék értelmetlen obstrukciókkal álltak elő.

„Olyan nem történhet meg, hogy bennünket büntetnek mások miatt”

– közölte.

Sulík hozzátette, ha az Alkotmánybíróság kimondja, hogy Pellegrini valóban törvénysértést követett el, megpróbálják őt leváltani a parlamentben.

Igor Matovič viszont nem várna az Alkotmánybíróság döntésére. Pénteken ő is sajtótájékoztatót tartott, amelyen kiemelte, a házelnök pontosan tudta, hogy a lépéseivel megszegi a házszabályt, ennek ellenére mégis megtette.

„Peter Pellegrini brutális módon, tudatosan törvényt szegett, így nincs keresnivalója a második legnagyobb közjogi méltóság székében”

– vélekedett a Szlovákia mozgalom elnöke.

Megszegett ígéret?

Šimečkáék eközben bejelentették, hogy január második hetében újabb tüntetést szerveznek a Speciális Ügyészség (ÚŠP) eltörlésének szándéka miatt. Elvileg ekkor kellene folytatódnia a parlament ülésének, amelyen az említett javaslatra is sor kerülhet. A koalíció eredetileg még idén szerette volna elfogadni a törvénymódosítást, de az ellenzéki obstrukciónak köszönhetően erre már nem kerül sor.

Kapcsolódó cikkünk

Több szlovákiai városban is tüntetést tartottak a Robert Fico (Smer) vezette kabinet lépései ellen.

20:13 – Ódor Lajos, a leköszönt hivatalnokkormány miniszterelnöke a pozsonyi tüntetésről egy olyan fényképet osztott meg a közösségi oldalán, amelyen kabinetjének több tagja szerepel mellette: Lívia Vašáková, Martin Sklenár és Balík Péter is látható a felvételen.

(czg)

18:59 – „Tudjátok, tavasszal ki nem lesz államfő? Hát Pellegrini” – jelentette ki Michal Šimečka, majd hozzátette pártja Ivan Korčokot támogatja. A tömeg egy része azonban Hamran István nevét skandálta.

(czg)

18:56 – Az ellenzéki pártok nevében Branislav Gröhling (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Michal Šimečka (PS) szólalt fel. Šimečka és Gröhling egyebek mellett Pellegrini felelősségét hangsúlyozza.

(czg)

18:53 – A Denník N becslései szerint a fővárosi Sznf téren körülbelül 15–18 ezer ember gyűlt össze, míg a múlt heti Szabadság téren (Námestie slobody) tartott tüntetésen körülbelül tízezren vehettek részt. 

18:47 – Peter Pellegrini (Hlas) házelnök neve hallatán a tüntetők a „csicska” szót skandálják.

(czg)

18:45 – A tömeg a „nem fogunk hallgatni”, „Ficót Oroszországba” és a „Ficót a börtönbe” jelszavakat skandálja.

(czg)

18:43 – A pozsonyi színpadon a tüntetést szervező ellenzéki pártok, így a KDH, az SaS és a Progresszív Szlovákia képviselői szólalnak fel.

(czg)

18:42 – A pozsonyi Sznf tér a tüntetés alatt lényegében megtelt. A tüntetők a tér felső részén felállított színpadtól egészen a történelmi vásárcsarnok környékéig állnak.

(czg)

18:37 – A színpadon a Kuciak-család levelét olvassák fel, amelyben a meggyilkolt újságíró hozzátartozói arra hívják fel a figyelmet, hogy az államot korábban elrabló erők most újra a jogállam leépítésére törekszenek.

(czg)

18:23 – Amikor Eva Mosnáková a színpadon arról beszélt, hamarosan államfőválasztásra kerül sor, a tömeg Hamran István közelmúltban leváltott rendőrfőkapitány nevét kezdte el skandálni.

(czg)

18:22 – A tüntetést azért hívták össze, mert a kormány előzetes egyeztetés nélkül akarja felszámolni a Speciális Ügyészséget, amely a legsúlyosabb bűncselekmények vizsgálatával foglalkozik, lényegében szétverné a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséget (NAKA), korlátozná a Bejelentővédelmi Hivatal jogköreit, de a korrupcióért járó büntetéseket is csökkentené. A demonstrációt egyebek mellett az ellenzéki Progresszív Szlovákia hirdette meg.

(czg)

18:18 – Helyszíni tudósítónk becslése szerint a kassai Fő utca nyugati végében található Alsó kapunál nagyjából háromezren gyűlhettek össze. A tüntetők – úgy mint egy héttel ezelőtt – most is a Fico-kormány lemondását követelik.

(nr)

18:17 – A pozsonyi tüntetés első felszólalója Eva Mosnáková holokauszttúlélő. Arra emlékeztetett, milyen emberiség elleni bűnöket követett el a második világháború idején létező szlovák bábállam.

(czg)

18:11 – Ján Gordulič, a pozsonyi esemény konferansziéja a színpadon arról beszélt, hogy a fővároson kívül további egy tucat szlovákiai városban tüntetnek ebben a pillanatban a kormány lépései ellen.

(czg)

18:07 – Több ezren gyűltek össze a pozsonyi Sznf téren, a pozsonyi köztér nagy része megtelt tüntetőkkel. A köd és a tér adottságai miatt nehéz megbecsülni, hogy mennyen vesznek részt a demonstráción, helyszíni tudósítónk becslése szerint legalább ötezren állnak a színpad előtt. A tömeg már a tüntetés elején azt skandálta, „Elég volt Ficóból”.

(czg)

Pellegrini a plénumban ki is jelentette, hogy az ÚŠP-ről szóló vita csak januárban kezdődik, ennek ellenére a költségvetés elfogadása után még szóhoz engedte Boris Susko (Smer) igazságügyi minisztert, a javaslat beterjesztőjét, aki így elmondhatta a bevezető beszédét. Az ellenzék szerint Pellegrini ezzel megszegte az ígéretét.

„Nem értem, miért nem hallgathatnánk meg az indoklást már most”

– válaszolta a házelnök az ellenzék felvetésére.

Ondrej Dostál (SaS) attól tartott, hogy ha Pellegrini most megnyitja a vitát, januárban már nem engedi szóhoz jutni az ellenzéki képviselőket. A Hlas vezetője azonban leszögezte, újra lesz lehetőség a vitára januárban, majd berekesztette az ülést.

Az ellenzéki képviselők közül 59-en kértek szót az ÚŠP-ről szóló tárgyalás során, így valószínűsíthető, hogy az időhúzási stratégia folytatódik. Kérdés, mit lép erre a koalíció, illetve lehetővé-e teszi az ellenzéki obstrukciókat.

Read More

Post Comment