Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Szándékunk felerősíteni a V4-ek erejét és dinamizmusát

Fico: Szándékunk felerősíteni a V4-ek erejét és dinamizmusát

Kulcsár Péter

2023. 12. 29., p – 11:17

A visegrádi négyek (V4) most és a jövőben is egy nagyon fontos formáció, ennek ereje azonban nagyban függ az elnöklő ország hozzáállásától. Erre Robert Fico kormányfő figyelmeztetett a TASR-nek adott interjújában. Megerősítette: kormányzása idején Szlovákia szándéka lesz, hogy a V4-ek erejét és cselekvőképességét felerősítse.

Emlékeztetett: jelenleg a Cseh Köztársaság az elnöklő ország. „Ismételten arra kértem Petr Fiala cseh kormányfőt, hogy hívja össze a V4-eket, mert úgy gondolom, hogy még ha vannak is bizonyos nézetkülönbségeink, beszélhetünk olyan témákról, amelyek összekötnek bennünket, például az Európai Unió költségvetése kapcsán, vagy az EU hosszútávú szerződéseinek az átértékeléséről, sok ilyen van” – figyelmeztetett Fico. „A cseh kormányfő álláspontja az, hogy csak később hívja össze a V4-eket, és én nem tehetek mást, mint hogy ezt elfogadom” – állapította meg a szlovák kormányfő.

Ezenkívül nagy figyelmet szeretne fordítani a többi három ország kormányfőivel folytatott párbeszédre. A múltbeli tapasztalatok alapján meg van róla győződve, hogy a négy ország közös fellépése mindegyiküknek segít az EU-n belül a saját álláspontja az érvényesítésében.

„Ha összefog négy ország, amely körülbelül 65 millió polgárt képvisel, akkor azt a legnagyobb európai szereplők is tiszteletben tartják” – figyelmeztetett. „Ez egy nagyszerű lehetőség, és ettől különlegesek a V4-ek. De… A régión belüli politikai erőviszonyok ma olyanok, amilyenek” – állapította meg. Hozzátette: a szlovák elnöklés idején kormánya egyértelműen a V4-ek cselekvőképességét akarja majd felerősíteni. „Garantálom, hogy a V4-ek dinamikája egész máshogy fog kinézni” – ígérte.

A kormányfő egyúttal hangsúlyozta, hogy Szlovákia EU- és NATO-tagságát nem lehet megkérdőjelezni. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy az ország külpolitikájának nem kellene kötelezően és egyoldalúan nyugati irányultságúnak lennie.

Read More

Post Comment