Search by category:
Egyéb kategória

A lakáshitelüket törlesztők már kérhetik a támogatást

A lakáshitelüket törlesztők már kérhetik a támogatást

Molnár Iván

2024. 01. 02., k – 15:41

Pozsony |

Keddtől, vagyis január 2-ától már igényelhető a lakáshitel-törlesztési támogatás. Mire kellene odafigyelniük az erre jogosultaknak?

A lakáshitel-törlesztés állami támogatásáról szóló jogszabály, amelyet a parlament a múlt hónapban fogadott el, és amely az idei év elején lépett életbe, azon banki ügyfeleknek jelent mentőövet, akik korábban fix kamatozású jelzáloghitelt igényeltek, és a kamatperiódus lejártát követően a bankjuk megemelte számukra a hitelkamatot, ami miatt nőtt a havi törlesztőrészletük. „A támogatási rendszer egyelőre 2027-ig érvényes, azzal a lehetőséggel, hogy az állami költségvetésről szóló törvény elfogadásánál felülvizsgálhatjuk az érvényességét” – mondta el Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter.

A támogatást az eredeti és a kamatmódosítás utáni törlesztőrészlet különbözete alapján számítják ki. Az összege a különbözet 75 százaléka, legfeljebb azonban havi 150 euró. A támogatás éves összege így nem haladhatja meg az 1800 eurót. A támogatásra azok a banki ügyfelek jogosultak, akik 2024. január 1-je előtt kötöttek lakáshitel-szerződést, és akiknek a jövedelme a 2022-es bruttó havi átlagbér (1304 euró) legfeljebb 1,6-szorosa. A kérelmező havi bruttó jövedelme tehát nem lehet magasabb 2086,40 eurónál. Ha két személy fizeti a jelzáloghitelt, a küszöbérték ennek a jövedelemnek a kétszerese lesz. A támogatás csak egy kölcsönszerződés és egy szlovákiai, lakáscélú ingatlan után jár. A támogatás tényleges összegét az a konkrét bank fogja kiszámítani, amelyben a lakáshitel-szerződést megkötötték. Ha a kamatláb már tavaly nőtt, a támogatás iránti kérelmet már keddtől be lehet nyújtani, ha pedig az emelésre idén kerül sor, akkor a kérelmet csak attól a naptári hónaptól lehet benyújtani, amelyben a kamatemelés megtörtént.

A kérelmet a munkaügyi központoknak személyesen, postai úton vagy elektronikus minősített aláírással a slovensko.sk portálon keresztül lehet benyújtani. A havi támogatás összegére és a hitel visszafizetésére vonatkozó adatokat a bankok a rákövetkező hónap tizedik napjáig juttatják el a hivatalokhoz. A többi állami szociális juttatáshoz hasonlóan a hatóságok a juttatást egy hónapra visszamenőleg fizetik ki. „A munkaügyi, hivatalok kezdetben az igénylők rohamára számítanak, ezért előfordulhat, hogy a juttatás valamivel később érkezik meg az illető számlájára” – figyelmeztet a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVR). „A hivatalokban új telefonvonalakat létesítettünk, amelyeken a munkatársaink szívesen elmagyarázzák az ügyfeleknek az őket érdeklő részleteket. Emellett egy külön e-mail címet is létrehoztunk, nevezetesen az uverovapomoc@upsvr.gov.sk címet, ahová a kérdéseiket intézhetik” – mondta el Peter Ormandy, az ÚPSVR vezérigazgatója. A támogatás részleteit a Munka-, Szociális és Családügyi Központ honlapján is közzétették.

Read More

Post Comment