Search by category:
Egyéb kategória

Átlagos, illetve az átlagosnál enyhébb volt a decemberi időjárás

Átlagos, illetve az átlagosnál enyhébb volt a decemberi időjárás

Mészáros Richárd

2024. 01. 02., k – 19:30

Átlagos, illetve az átlagosnál enyhébb volt a decemberi időjárás az ország egész területén – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

„A legmagasabb havi átlaghőmérsékletet, 3,3 Celsius-fokot Konyhán (Kuchyňa), a repülőtéren mérték, és ugyanilyen volt az átlaghőmérséklet Széleskúton (Solosnice) és Szakolcán (Skalica) is. A legalacsonyabb havi átlaghőmérséklet, mínusz 2,2 Celsius-fok Feketebalogon (Čierny Balog) volt” – közölték a meteorológusok.

1000 méternél alacsonyabban fekvő területen december 4-én, Garanszécsen (Polomka) mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 18 Celsius-fokot. A Lomnici-csúcson december 23-án mínusz 18,8 Celsius-fok volt. Az abszolút legmagasabb hőmérsékletet, 14,9 Celsius-fokot december 25-én Sárréten (Blahová) mérték. „Jóval 14 fok fölött volt a hőmérséklet Sajólénártfalván (Lenartovce – 14,8 Celsius-fok), és a pozsonyi (Bratislava) repülőtéren is: 14,7 Celsius-fok” – tették hozzá a meteorológusok.

Az ország nagy részén átlagosan, vagy rendkívül csapadékos volt a december. „Az 1991 és 2020 közötti időszak átlagos havi csapadékmennyiségéhez viszonyítva Privigyén volt a legmagasabb a lehullott csapadék aránya (271,1 százalék), és Mezőlaborcon a legalacsonyabb (108,1 százalék)” – tájékoztatott az SHMÚ. A legalacsonyabb havi csapadékmennyiséget az eperjesi mérőállomáson regisztrálták (35,2 milliméter), a legmagasabbat a havasi (Kľak) mérőállomáson (192,7 milliméter).

Read More

Post Comment