Search by category:
Egyéb kategória

Véget ér az ideiglenes ellenőrzés a határon

Véget ér az ideiglenes ellenőrzés a határon

Károly Zsolt

2024. 01. 04., cs – 16:00

Pozsony/Kassa/Komárom/Ipolyság/Ipolyvisk/Párkány |

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter kijelentése szerint Szlovákia nem hosszabbítja meg az ideiglenes határellenőrzést a szomszédos schengeni országokkal.

A belügyminiszter szerint azért nincs már szükség az ellenőrzésre, mert a migrációs helyzet stabilizálódott, az illegális határátlépést elkövető személyekkel egyelőre nincs probléma.

„Nem fogok újabb javaslatot benyújtani ezen ellenőrzések kiterjesztésére, folytatására” – közölte az RTVS-szel Šutaj Eštok azzal,ha a helyzet ismét rosszabbra fordulna, akkor ismét bevezetik a határellenőrzéseket.

Véleménye szerint az illegális migráció a tavaszi hónapok beálltával jelenthet újabb problémát Szlovákia számára, éppen ezért a nyugodt időszakban az eddig szolgálatban lévő rendőrök és katonák kicsit megpihenhetnek és felkészülhetnek arra az esetre, ha a helyzet ismét rosszabbra fordulna. A szlovák belügyminisztérium tájékoztatása szerint néhány ország belső határain 2024. május 11-ig tartanak ellenőrzéseket.

„A belső határellenőrzések bevezetése a szomszédos országok hasonló intézkedéseivel együtt szintén megelőző jellegű. Bár a területünkön jelentősen csökkent a határsértők száma, továbbra is szükséges a Magyarországgal közös belső határ ellenőrzését folytatni. Amennyiben Szlovákia Magyarországgal közös belső határa ellenőrzésének azonnali megszüntetése esetén nagyobb számú illegális migráns felhalmozódására lehet számítani a területünkön, ami azzal együtt, hogy a rendőrség erőforrását kell az illegális migráció elleni küzdelemre fordítani, veszélyt jelenthet Szlovákia közbiztonságára” – olvasható a belügyminisztérium múlt év decemberében közzétett közleményében.

Bár a határellenőrzés a szlovák–magyar határvonal mentén az óvintézkedés legelején valóban intenzív volt, az első napokban például a Kassához közeli határátkelőhelyeken, többek között a Miglécnémeti–Tornyosnémeti közötti átkelőnél a nap huszonnégy órájában ellenőrizték a rendőrök az országba beérkezőket, értesüléseink szerint ezen a részen egyetlen illegális migránssal sem találkoztak.

„A pontos számokat nem tudjuk megmondani, ezekről a belügyminisztériumnál kell informálódni, az viszont biztos, hogy az ideiglenes ellenőrzés kezdetekor a Kassai Kerületi Rendőrparancsnokság rendőrei is aktívan kivették a részüket az ellenőrzésben” – közölte lapunkkal Lenka Ivanová, a kassai parancsnokság szóvivője.

„A szlovák–magyar határvonalon bevezetett ellenőrzések eredményeként jelentősen csökkent az illegális migránsok száma. 2023 novemberében mindössze 34 személyt fogtak el a kollégák, míg októberben 6809-et. Az ellenőrzéseket a Szlovák Köztársaság Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában, a jelenlegi fenyegetettségnek megfelelő, rugalmas módon, a biztonsági helyzet alakulásától függően, folyamatosan végzik, ahogy eddig is” – tolmácsolja a nyilatkozatban Matúš Šutaj Eštok múlt év decemberi szavait a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Párkányban a Mária Valéria hídnál eddig is szúrópróbaszerűen állították meg az autókat, ezekből is főképp az idegen rendszámú furgonokat. A munkába járás és a gyalogosforgalom esetében sem okozott különösebb fennakadást a határellenőrzés. Eugen Szabó, Párkány polgármestere lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a migrációs helyzet a városban nagymértékben javult, tehát az ellenőrzés megszüntetése akár még indokolt is lehet. Elvárja ugyanakkor, hogy az illetékes hatóságok rugalmasan és gyorsan reagáljanak majd akkor is, ha hirtelen megint megugrik az illegális határátlépők száma. Szabó elmondta, mióta a hadsereg is kisegítette a rendőrséget a határon, azóta a városi rendőrséget sem terhelték le ilyen pluszfeladatokkal.

„Ez a téma most nem téma” – összegezte Keszegh Béla polgármester a komáromi helyzetet.

Mint mondta, az utóbbi időben nem érzékeltek túl nagy mozgást. A rendőrök ugyan kint vannak az Erzsébet és a Monostori hidaknál, de nem állítanak meg szinte senkit. Általánosságban a személygépkocsikkal közlekedő helyieket szinte sosem ellenőrizték, gyakorlatilag mindvégig furgonokat és kamionokat állítottak meg. 2023 nyarán néhányszor a városi rendőrség is ellátott ilyen feladatokat, ám az önkormányzattól ezenkívül nem követelt nagy erőbefektetést a határellenőrzés. Keszegh kifejtette, azt nem tudja felmérni, hogy a jelenlegi ellenőrzés híján újra megélénkülne-e az embercsempészet, de emellett azt gondolja, elsősorban a schengeni határokat kéne védeni. A komáromi polgármester emellett azt gondolta, hogy az új kormány fenntartja a határellenőrzést, mert ez részükről egy fontos üzenet volt.

„A választási kampányban ez egy forró téma volt, s akkor voltak úgy [migránsok]. Nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de akkor azért úgy jöttek – még a választás napján is. Azóta pedig én nem láttam egy képen sem, hogy valaki Komárom közelében lefotózott volna valakit valahol. Tehát hogy most a migránsútvonalak változtak meg, vagy mi történt…” – fejtegette Keszegh.

Hozzáfűzte, mindenki döntse el maga, hogy miért pont ezzel a dinamikával és ezekkel a dátumokkal történtek az események. Ugyan most hidegebb az időjárás, de a polgármester szerint a melegebb időszak óta is történtek olyan tragédiák, amelynek hatására embercsoportok indulnak útnak, s más európai útvonalakon – például Olaszországban – nem is változott a vándorlás intenzitása.

A tavalyi válsághelyzetben Ipolyság és Ipolyvisk is érintett volt. Zachar Pál, Ipolyság polgármestere elmondta, hogy tavaly október közepétől technikailag megszűnt az illegális migráció a határszakaszon, gyakorlatilag sem az önkormányzat, sem pedig a helyi rendőrség nem tart nyilván illegális határátlépést elkövető személyeket.

„Laikus megítélésem, hogy helyénvaló az intézkedés. Látjuk azt, hogy ez a válság milyen károkat okozott például a rendőrségnek, az erőforrásokat teljesen felemésztette. Egy csomó feladat terhelte a várost és a városi rendőrséget. Egyelőre nyugodt a helyzet, de nem tudni, hogy tavasszal ez mennyit fog változni. Biztos történt valami, mert nem azt tapasztaltuk, hogy szépen fokozatosan erősödik a migrációs nyomás, majd gyengül, hanem teljes mértékben megszűnt. Óvatosan azzal számolok, hogy ez változhat a jövőben, azonban most nem ez az elsődleges útvonala a migrációnak” – mondta Zachar Pál.

Nyustin Antal Ágnes, Ipolyvisk polgármestere úgy véli, hogy ideiglenes ez jelent problémát, jelenleg nem tömegek lépnek át a határon és az önkormányzatokat sem terheli a migrációs hullám.

„Szórványosan vannak érkező csapatok, de nem tömegek. Értem, hogy miért szüntetik meg az ellenőrzést, azonban ennek még valószínűleg nincs vége. Amennyiben az időjárás javul, akkor az újabb csapatok megjelenhetnek. Az elsődleges regisztráció miatt a határátlépőknek valószínűleg nem ez lesz most már a fő útvonaluk, de a saját feltételezéseim szerint még vár ránk valami” – mondta Nyustin Antal Ágnes.

(nr, vp, bp, kzs)

Read More

Post Comment