Search by category:
Egyéb kategória

Kiadták a veszélyjelzést, elmérgesedik az időjárás

Kiadták a veszélyjelzést, elmérgesedik az időjárás

Mészáros Richárd

2024. 01. 06., szo – 19:05

Vasárnap az ország több részén is erős, viharos erejű szélre, útjegesedésre, valamint hónyelvekre és -átfújásokra lehet számítani. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) emiatt többféle figyelmeztetést is életbe léptet.

A Rozsnyói, a Kassai, a Kassa-vidéki, a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. A széllökések erőssége ezeken a területeken elérheti a 85–105 km/órát. Kassa megye többi járásában elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Ugyancsak elsőfokú riasztás van érvényben Pozsony, Nagyszombat és Trencsén megyében, valamint Nyitra, Zsolna és Eperjes megye több járásban. A hétfő délig érvényben lévő riasztás a Breznóbányai járást is érinti. A széllökések erőssége ezen régiókban a 65–85 km/órát is elérheti.

A jegesedés miatt kiadott figyelmeztetés az ország nagy részét – néhány déli járást leszámítva – érinti. Az elsőfokú riasztás már éjfélkor érvénybe lép Besztercebánya, Eperjes és Zsolna megyében. A figyelmeztetés a legtöbb régióban a nap végéig érvényben marad. 

Az SHMÚ hónyelvek- és átfúvások miatt is riasztást léptet érvénybe, ez az északi járásokat érinti: elsőfokú készültség lesz érvényben Zsolna és Eperjes megyében, valamint a Vágbesztercei és az Iglói járásban.

Vasárnap este 18:00 órától a hegyekben, a mintegy 1500 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő területeken – a Zsolnai, a Turócszentmártoni, a Rózsahegyi, az Alsókubini, a Námesztói, a Liptószentmiklósi, a Poprádi és a Breznóbányai járásban – szintén erős, viharos szél várható. Itt akár 110–135 kilométer/órás erősségű széllökésekre is lehet számítani.

(SHMÚ)

Kapcsolódó cikkünk

Jelentős lehűlés követi a szombati, esős időt. Vasárnap a hőérzet -7 és -15 °C, míg hétfőn -15 és -25 Celsius-fok között alakul – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Míg szombaton az ország egész területén eső várható – viszonylag magas hőmérséklet és gyenge szélmozgás mellett –, addig vasárnap hideg, sarkvidéki levegő éri el térségünket” – írják. Hozzátették, a sarkvidéki légtömeghez erős szél is társul majd, emiatt a hőérzet már tizenkét óra környékén északon, keleten és nyugaton is -7 és -15 °C között alakul.

„A hideg levegő áramlása a jövő hét elején is folytatódik majd, amikor is reggelre a hőmérséklet -10 °C alá süllyed északon, Szlovákia nagy részén pedig -15 és -25 °C között alakul az érzeti hőmérséklet” – fűzik hozzá.

(SHMÚ)

Kapcsolódó cikkünk

Marad az enyhe idő.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) időjárás-előrejelzése szerint szombaton túlnyomórészt felhős, borús lesz az égbolt. A délelőtti órákban ködképződés valószínű, később több helyen záporra, zivatarra, a magasabban fekvő területeken havazásra van kilátás.

A nappali csúcshőmérséklet 3 és 8 Celsius-fok között alakul.

Gyenge szélmozgás várható.

(SHMÚ)

Read More

Post Comment