Search by category:
Egyéb kategória

Fergeteges újévi vigadalom Nagykéren (VIDEÓ)

Fergeteges újévi vigadalom Nagykéren (VIDEÓ)

Száz Ildikó

2024. 01. 07., v – 11:38

Nagykér |

Vízkereszt ünnepén, avagy a háromkirályok napján tartották az érsekújvári járásbeli Nagykéren a hagyományos újévi táncházat és a kalácssütő versenyt. A tavaly nagykorúvá vált rendezvény iránt egyre nagyobb az érdeklődés a helyi családok és a községből elszármazottak részéről.

Gróf Dávidka újévi köszöntőjéhez csatlakozva békés, boldog, egészségben gazdag új esztendőt kívánok! Valamikor réges-régen a nagykéri anyukák gondoltak egy nagyot, hogy jó lenne egy olyan rendezvényt megvalósítani, esetleg hagyományt teremteni, ahol az összes nemzedék együtt szórakozna, táncolna, beszélgetne. Akkortájt a nagykéri Mórinca néptánccsoport vezetője Ölveczky Árpád teljes mértékben támogatta a rendezvényünket, és hosszú évekig a táncház házigazdája volt. Nagy öröm számunkra, hogy ismét eljött közénk és vezethette ennek az estének a menetét” – tudtuk meg Kanyicska Ilonától, a rendezvény egyik ötletadójától és állandó szervezőjétől.

Gyerekkori játékok

A helyi szülők idén is örömmel vettek részt a szervezésben, és ismét elfogadta meghívásukat a Pengő zenekar, amely évek óta húzza az újévi családi táncházban a talpalávalót. Nagykéren köszönthették a fergeteges újévi vigadalmon Gábor Klárát, a komáromi Garabonciás együttes vezetőjét és Szenczi Borbála néptáncost. Gábor Klára elmondta, a zenekar magvát egy család alkotja, a prímás Mézes Árpád, felesége Mézes Zsuzsanna brácsás, énekes és fúvós hangszereken Attila fiuk játszik. A határ menti együttes tagja a Tatán élő, de komáromi Czufoka Gábor kontrás és énekes, a cimbalomnál Ágh Zoltán játszott Marcelházáról, és Észak-Komáromból érkezett Takács Gábor bőgős. A szervezők nevében Kanyicska Ilona köszönetet mondott az idei kalácssütő verseny résztvevőinek, akik a hosszú ünnepsor után sem voltak restek megmérettetni magukat. „Nem titkolt szándékunk, hogy az újévi találkozó vendégei ne csak az asztalra tett finomságokat élvezzék, hanem a táncot, a zenét és az együtt töltött időt. Háromkirályok ünnepén a kis Jézus aranyat, tömjént, mirhát kapott ajándékba, mi a támogatók jóvoltából több tucatnyi tomboladíjat kaptunk, emellett köszönet jár az önkormányzatnak a támogatásért, illetve Mészáros Róbertnek, aki nélkül még sosem valósult meg táncház, 2005 óta önként vállalja a hangosítást” – tájékoztatott Kanyicska Ilona. Forró tea és forralt bor, zsírosenyér került az asztalokra, és mialatt a zsűri értékelte a beérkezett kalácsokat, a gyerekek táncra perdültek, zenés-táncos népi játékok zajlottak a színpad előtt. Idén sem maradhatott el a süteményevő verseny és a komp tornyok építése. Peternai Zsuzsannát, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium igazgatóját is a toronyépítők közt találtuk, a kislányának segített és elmondta, ilyenkor eszébe jutnak a meghitt gyerekkori játékok. Hasonló módon építettek minél magasabb tornyot kukoricakompból. A nagykériek fontosnak tartják a hagyományok megtartását, a gyerekek a nagy zsák komp láttán azonnal tudták, mi a versenyfeladat, és mindez a szülőket, nagyszülőket is arra ösztönözheti, hogy gyerekkoruk játék élményeiből merítsenek a kicsiknek.

Kalácssütő verseny

Tavaly több mint negyven, idén csaknem hatvanféle, többségében hagyományos helyi finomságot kóstolhatott előbb a szakavatott zsűri, majd a közönség. A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Nagykéri Alapszervezete idén a következő kiváló kalácssütőket díjazta. Sós kalács kategóriában Együd Erika diós krumplis pogácsáját. Száraz Júlia sós háromszögeit és Liszi Aranka medvehagymás tekercsét. Nem kis meglepetésünkre a különdíjat egyik kolléganőnk, Havran Katalin vehette át rozmaringos pogácsájáért, amit céklás krémmel töltött meg. Édes kalács kategóriában Szőke Bíborka Babká -ja, azaz fahéjas anyókája nyerte el az első helyet, második helyezett lett Malin Jolán hájas kalácsa, harmadik Szmrecsek Erzsébet gyümölcsös kenyere. Kölöndíjban részesítette a zsűri Kanyicska Krisztina mandulalisztes narancsos kenyerét.

Nagykéren rendkívül erős magyar közösség él, melynek köszönhetően sikerül az érsekújvári térség peremén fekvő község kulturális életét, értékes hagyományait megtartani. Köszönhető mindez a szülői szövetség lelkes helyi szervezetének, a Csemadok helyi szervezetének, illetve a Nagykéri Mórinca együttes elhivatott hagyományőrzőinek, ifjú táncosainak, akikkel az újévi táncházban találkoztunk. Ennek is köszönhető, hogy a legutóbbi népszámláláskor a 2980 nagykéri lakosból a magyar ajkúak aránya 64,29 százalék. Az újévi vigadalmon a magyar családok mellett szép számmal akadtak vegyes házasságban élők is, akik örömmel vettek részt a versenyeken.

Read More

Post Comment