Search by category:
Egyéb kategória

Ausztráliában életbe lépett a náci tisztelgés és a náci emléktárgyak tilalma

Ausztráliában életbe lépett a náci tisztelgés és a náci emléktárgyak tilalma

Balaskó Réka

2024. 01. 08., h – 08:14

 Ausztráliában hétfőtől életbe lépett a náci tisztelgés és a náci emléktárgyak tilalmáról szóló új törvény.

Erről Mark Dreyfuss főállamügyész a honlapján számolt be. Azt írta: „Mostantól törvénytelen a náci tisztelgés nyilvános végrehajtása, illetve a náci gyűlöletszimbólumok nyilvános bemutatása vagy kereskedelme”. Hozzátette: „Az új törvények azt is biztosítják, hogy a terrorcselekmények dicsőítése a nemzetközösségi jog szerint bűncselekménynek minősül”. A törvénytervezet múlt havi elfogadása a szövetségi parlamentben egyértelmű üzenetet küldött, hangoztatta Dreyfuss. „Ausztráliában nincs helye a holokauszt borzalmait és a terrorcselekményeket dicsőítő cselekedeteknek és szimbólumoknak” – nyilatkozta.

Az ausztrál parlament 2023. december 6-án egyhangú támogatással fogadta el a terrorizmusellenes jogszabályok módosításáról (tiltott gyűlöletszimbólumok és egyéb intézkedésekről) szóló törvényt. „Ez az első ilyen jellegű jogszabály, amely biztosítja, hogy Ausztráliában senki sem dicsőítheti a nácikat és gonosz ideológiájukat ünneplő cselekedeteket és szimbólumokat, illetve nem profitálhat azokból” – írta Dreyfuss a közleményében. Az ausztrál kormány tavaly júniusban kezdte meg a jogi lépéseket a náci szimbólumok és kellékek nyilvános bemutatásának és árusításának betiltására. Kezdetben a náci tisztelgés nem szerepelt az országos tilalomra vonatkozó jogszabályban, azt az egyes államok és területek belátására bízták. Októberben három férfit letartóztattak és vádat emeltek ellenük Sydneyben, miután állítólag náci tisztelgést mutattak be a Sydney-i Zsidó Múzeum előtt.

Két éve, 2022-ben Victoria lett az első ausztrál állam, amely betiltotta a náci horogkereszt nyilvános használatát. Ezután kiterjesztette jogszabályát a tisztelgésre is, miután tavaly Melbourne-ben transzneműek jogaiért tüntetők és neonácik között összecsapások voltak. Tavaly augusztusban Tasmania szövetségi állam kormánya az országban elsőként törvényben tiltotta meg a náci tisztelgést. A hétfőn hatályba lépett törvény országos szinten lesz alkalmazandó és betartandó Ausztráliában.
 

Read More

Post Comment