Search by category:
Egyéb kategória

Prosztatarák miatt került kórházba az amerikai védelmi miniszter, erről Joe Biden sem tudott hetekig

Prosztatarák miatt került kórházba az amerikai védelmi miniszter, erről Joe Biden sem tudott hetekig

Mészáros Richárd

2024. 01. 10., sze – 10:21

Az amerikai elnöknek többhetes késedelemmel jutott tudomására, hogy Lloyd Austin védelmi minisztert prosztatarákkal diagnosztizálták – közölte helyi idő szerint kedden John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, aki úgy fogalmazott, „nem ideális, hogy a vezetés ilyen hosszú ideig ne tudjon egy ilyen helyzetről”.

A Pentagon tájékoztatása szerint Lloyd Austinnál december elején fedezték fel a betegséget, és december 22-én „minimálian invazív” műtéten esett át, a beavatkozás után másnap hazatérhetett. A miniszter azonban január 1-jén húgyúti fertőzés miatt ismét kórházba került, ahol jelenleg is kezelés alatt áll.

A Fehér Ház csak január elején értesült arról, hogy Lloyd Austint egészségügyi problémák miatt a Washington melletti Walter Reed katonai kórházban kezelték, a prosztatarák diagnózisáról, illetve a december 22-i műtétről pedig Joe Biden egészen keddig nem tudott – mondta Kirby sajtótájékoztatóján, megjegyezve, hogy „ezt nem így kellene intézni”.

A Walter Reed kórház közleménye szerint a 70 éves Lloyd Austin betegségét korai stádiumban sikerült diagnosztizálni, és a prognózisa „kiváló”. A műtét utáni komplikációk miatt ugyan ismét kórházba került, de állapota javul, és várhatóan teljesen felépül, ami azonban még hosszú folyamat lehet – tudatta a kórház. A közleményben hozzátették, hogy a védelmi miniszter a kezelése ideje alatt egyszer sem került eszméletlen állapotba, és nem kellett altatásnak alávetni.

Az Egyesült Államokban megszokott eljárás, hogy a vezető tisztségviselők nyilvánosságra hozzák az egészségügyi állapotukkal kapcsolatos információkat. Lloyd Austint sokan hevesen bírálták amiatt, hogy ezt elmulasztotta megtenni. A miniszer utóbb bocsánatot kért, és azt mondta, a jövőben „ezt jobban fogja csinálni”.

Read More

Post Comment