Search by category:
Egyéb kategória

Terrorizmus miatt elítéltek egy érettségi előtt álló tinédzsert Kassán

Terrorizmus miatt elítéltek egy érettségi előtt álló tinédzsert Kassán

Kulcsár Péter

2024. 01. 11., cs – 09:19

A Besztercebányai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szerdán bűnösnek találta Matúš Mamákot terrorizmus támogatásával kapcsolatos bűncselekmények elkövetésében.

Az érettségi előtt álló tinédzsert három év börtönbüntetésre ítélték, melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették. Az ítélet jogerős, miután a vádlott elfogadta a vádalkut, lemondva ezzel a fellebbezési jogáról.

Matúš Mamákot azzal vádolták, hogy a közösségi médián keresztül nyilvánosan terrorcselekmények elkövetésére buzdított. Közzétette és átadta veszélyes robbanóanyagok előállítására szolgáló módszerek és technikák ismeretét, valamint elsajátította a hozzájuk szükséges készségeket – áll a bíróság közleményében.

Azzal is vádolták, hogy szélsőséges anyagokat terjesztett, és nyilvánosan, különösen szlogenek felhasználásával szimpátiáját fejezte ki egy olyan csoporttal, mozgalommal vagy ideológiával, amelynek célja az alapvető jogok és szabadságjogok eltiprása.

A harmadikos diákot 2023 júniusában tartóztatta le a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egy kassai középiskolában. A házkutatás során a NAKA munkatársai robbanóanyagok és pirotechnikai anyagok előállítására alkalmas vegyi anyagokat, adathordozókat, robbanóanyagokat, valamint bombakészítéssel kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le.

(markíza)

Read More

Post Comment