Search by category:
Egyéb kategória

Japán új felderítő műholdat indított Észak-Korea megfigyelésére

Japán új felderítő műholdat indított Észak-Korea megfigyelésére

Mészáros Richárd

2024. 01. 12., p – 09:22

A japán Mitsubishi Heavy Industries Corporation cég új felderítő műholdat indított Optical 8 néven, amelyet Észak-Korea rakétatesztjeinek nyomon követésére és a természeti katasztrófák okozta károk felmérésére terveztek.

A délnyugati Kagosima prefektúrában található Tanegasima űrközpontból az indítást a vállalat honlapján közvetítették.

Az űreszköz a 2018-ban indított Optical 6 műholdat váltja fel, mivel az hamarosan eléri élettartama végét. Az Optical 8 műholdat egy H-2A hordozórakétával állították pályára. Ez volt a hordozórakéta 48. indítása 2001 óta, amivel a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) által kifejlesztett rakéta sikerességi aránya 97,92 százalékra emelkedett.

A tervek szerint összesen 50 indítást hajtanak végre, ezt követően a hordozórakétát egy új típussal, a H3-sal váltják fel. Japán azonban küzd az átállással, az első H3-as tesztindítása tavaly márciusban kudarcot vallott. A H3 második tesztindítását február 15-re tervezik.

Japán 1998-ban indított állami programot felderítő műholdak indítására, miután Észak-Korea felbocsátotta a Taepodong-1 rakétát. Ennek második fokozata a japán Honsu sziget északkeleti része fölött repült el, és a Csendes-óceánba zuhant. A rakéta pályára állította a kelet-ázsiai ország első mesterséges műholdját, a Kvangmjongszong-1-et. Azóta a program keretében több mint 15 különböző műholdat bocsátottak fel, amelyek közül néhányat már nem használnak, mivel élettartamuk lejárt.

Read More

Post Comment