Search by category:
Egyéb kategória

Hezbollah-vezér: Izrael egyetlen célját sem érte el Gázában

Hezbollah-vezér: Izrael egyetlen célját sem érte el Gázában

Mészáros Richárd

2024. 01. 14., v – 19:31

A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet vezetője vasárnap, a gázai hadművelet századik napján úgy vélte, hogy Izrael kudarcot vallott gázai céljai elérésével, ezért kénytelen lesz tárgyalni.

„Mit ért el az ellenség a száz nap alatt a gyilkoláson kívül?” – tette fel a kérdést televíziós beszédében Haszan Naszrallah.

„(Izrael) semmilyen tényleges vagy látszólagos győzelmet nem ért el. Elbukott a kihirdetett, félig nyilvánosságra hozott, illetve hallgatólagos céljai elérésében” – tette hozzá Naszrallah.

„Ha így folytatja, legyen szó Gázáról, Ciszjordániáról, Libanonról, Jemenről vagy Irakról, az ellenséges kormánynak nem lesz más választása, mint elfogadni a gázai ellenállás feltételeit, azaz véget vetni a gázai agressziónak és tárgyalni” – vélte Hezbollah főtitkára.

A Hamász fegyvereseinek október 7-i, mintegy 1200 halálos áldozatot követelő Izrael elleni támadására válaszul Izrael légitámadásokat, majd szárazföldi offenzívát indított a Hamász uralta Gázai övezetben, amelyben a szervezet egészségügy-minisztériumának legfrissebb adatai szerint 23 968 ember halt meg, többségükben nők és gyermekek.

Október óta a Hamásszal szövetséges és szintén Irán támogatását élvező, síita Hezbollah és Izrael között mindennapos a tűzpárbaj. Az AFP francia hírügynökség rendelkezésre álló adatok szerint három hónap alatt 190 ember halt meg Libanonban, közöttük a Hezbollah legkevesebb 141 fegyverese és több mint húsz polgári személy.

Read More

Post Comment