Search by category:
Egyéb kategória

A Demokraták Ivan Korčokot támogatják az elnökválasztáson

A Demokraták Ivan Korčokot támogatják az elnökválasztáson

Mészáros Richárd

2024. 01. 16., k – 10:45

A parlamenten kívüli Demokraták Ivan Korčokot támogatja az államfőválasztáson, erről a párt elnöksége döntött. A párt szerint a teljes ellenzéknek fel kellene sorakoznia Korčok mellett.

„Számunkra az a mérvadó, hogy egyforma a világlátásunk Ivan Korčokkal, azonos elveket vallunk a jogállamiságról, az igazságszolgáltatásról, a demokráciától, az ország biztonságáról, s mindezek most Robert Fico kormányzása következtében komoly veszélybe kerültek” – jelentette ki Jaroslav Naď, a Demokraták elnöke. Hozzátette, Korčok méltón tudja képviselni az állampolgárok érdekeit, és világos külpolitikai irányvonalat képvisel.

Naď szerint Peter Pellegrini (Hlas) révén Robert Fico (Smer) kormányfő minden fontos intézményt az ellenőrzése alá akar vonni, és Pellegrini államfőként „kizárólag a kormányfő utasításait követné”. Ezért is biztatja a Demokraták a teljes ellenzéket arra, hogy egységesen Korčokot támogassa. Pellegrini pénteken (január 19.) jelenti be hivatalosan indulását az államfőválasztáson.

A választás első fordulóját március 23-án tartják. Ha szükség lesz rá, a második forduló április 6-án lesz. Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le, nem indul újra a posztért. A kampány során félmillió eurót költhetnek a jelöltek, a szavazás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

Read More

Post Comment