Search by category:
Egyéb kategória

Orbán: a szlovák–magyar érdekek 99 százalékban egy irányba mutatnak

Orbán: a szlovák–magyar érdekek 99 százalékban egy irányba mutatnak

Mészáros Richárd

2024. 01. 16., k – 18:05

Budapest |

A várakozásokkal összhangban kölcsönösen barátságos hangot ütött meg Orbán Viktor és Robert Fico is a két miniszterelnök budapesti találkozóját követően. Fico kijelentései alapján Szlovákia valószínűleg nem hagyja, hogy Magyarországot új büntetésekkel sújtsa az Európai Unió. Orbán Viktor szerint a szlovák és a magyar érdekek 99 százalékban egy irányba mutatnak.

A két ország delegációjában a miniszterelnökön kívül több tárcavezető is helyet kapott, így kereste fel Budapestet Fico társaságában Juraj Blanár külügyminiszter, a környezetvédelemért felelős Tomáš Taraba, vagy Richard Raši régiófejlesztési miniszter. A szlovák delegációban kapott helyet Horony Ákos is, akit hetekkel korábban neveztek ki kisebbségekért felelős kormánybiztosnak – a megbeszélést követő sajtótájékoztatón Fico pozitívumként értékelte, hogy a legnagyobb kisebbség soraiból kerül ki a tisztviselő és kilátásba helyezte, hogy személyesen egyeztet vele az aktuális problémákról. A magyar tárgyalóküldöttségben többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Nagy Márton gazdaságfejlesztési tárcavezető is helyet kapott.

A résztvevők névsora előrejelezte, hogy elsősorban gazdasági és külügyi témákról esik szó a megbeszélésen és ez így is történt – a két miniszterelnök közlése szerint új határ menti fejlesztési programot indítanak és az Európai Tanács soron következő ülésén is számíthat egymásra a két ország. Orbán és Fico közös eredménynek tartja, hogy az előző évtizedben az intenzív fejlesztéseknek köszönhetően húszról negyvenre nőtt a határátkelőhelyek száma, könnyebben elérhetővé váltak a szolgáltatások a szlovák-magyar határ mindkét oldalán. A magyar kormányfő meglebegtette, szakértők bevonásával hamarosan új programot indítanak az összeköttetés további javítására.

A találkozó egyik központi témája volt, mennyiben számíthat egymásra a két ország az európai fórumokon. Orbán ismételten kijelentette, hogy Magyarország az uniós költségvetésről szóló vitát el akarja választani az ukrán támogatás kérdésétől és jelezte, amennyiben nem születik közös álláspont a kérdésben, akár a vétózásra is hajlandó. Robert Fico kifejtette, nem egyezik bele, hogy megbüntessenek egy szuverenitásáért küzdő országot és jelezte, hogy Szlovákia hajlandó támogatni a magyar tervezetet. A szlovák fél szintén módosítaná a költségvetés-tervezetet, főleg az aktuális projektek elszámolásában szeretnének nagyobb rugalmasságot

Orbán és Fico nem veszett össze Budapesten

Talán rekordnak számít, hogy már harmincharmadik alkalommal folytat személyes egyeztetéseket egymással két kormányfő – mutatott rá a sajtótájékoztató kezdetén Orbán Viktor arra, hogy az első Orbán-Fico találkozóra tizenhárom éve került sor. A szlovák-magyar viszony azóta hullámzóan alakult: az első két Fico-kormány kimondottan ellenségesen kezelte Magyarországot és a magyar kisebbséget, a harmadik, Híd-részvétellel megalakított koalíció a migránsválság közepette gyakran egy álláspontra helyezkedett Orbán Viktorral. A magyar kormányfő szerint a szlovák-magyar kapcsolatok még soha nem voltak annyira jók, mint jelenleg. A jó viszony vélhetően annak is köszönhető, hogy a két ország az Európai Unión belül egyaránt különutasnak számít az ukrajnai támogatások kérdésében, valamint a jogállamisággal kapcsolatos kritikák is mindkét kormányt érintik, Magyarországot szankciókkal is sújtották a téma kapcsán.

A két ország gyakorlati ügyekben egyre szorosabban működik együtt az elmúlt évtizedben. Orbán és Fico egyaránt rámutatott arra, hogy a határ menti infrastruktúrát egy hosszú távú terv alapján sikerült fejleszteni, a gazdasági alapú együttműködést pedig a jövőben is fent szeretnék tartani új programokkal, a folyamatosság, a biztonság és a stabilitás jegyében. Orbán megköszönte a szlovák rendőrség segítségét Magyarország déli határszakaszának ellenőrzésében, Fico pedig arra mutatott rá, hogy a szlovák légtér biztonságát megfelelő vadászgépek hiányában részben a magyar légierő biztosítja.

A két fél között a gazdasági témákban is nagy az összhang, Szlovákia Magyarország harmadik legnagyobb üzleti partnerévé vált 15 milliárd eurós forgalommal. A szlovákiai kőolajtranzit Magyarországon keresztül érkezik, illetve Magyarország villanyenergia-importjának negyede Szlovákiából származik.

A jövőre nézve uniós szempontból az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyiben azonosul Szlovákia Magyarország az uniós fősodortól gyakorta eltérő álláspontjával. Fico kijelentései alapján valószínűsíthető, hogy a szlovák diplomácia néhány kérdésben támogatni fogja a magyar felvetéseket. A szlovák miniszterelnök nehezményezte, hogy szélsőségesnek nevezik pusztán azért, mert egyeztet Magyarországgal és ismét kifejtette, hogy szeretné tartalommal megtölteni a visegrádi együttműködést. Fico „nyomást gyakorol” Petr Fiala cseh miniszterelnökre egy érdemi tartalommal megtöltött V4-es találkozó összehívása kapcsán és meggyőződése, hogy a négypárti szövetséget tervezetten lehetetlenítették el, hogy az ne tudja szervezetten képviselni 65 millió lakos érdekeit az Európai Unióban. Fico kijelentette, hogy mindenképp meg kell akadályozni egy ország szavazójogának és vétójogának az elvételét, mert ez az unió végét jelentheti.

A találkozót követően sem teljesen egyértelmű, számíthat-e Szlovákia támogatására Magyarország az Ukrajnának folyósítandó segítségnyújtás témája kapcsán. Budapest arra törekszik, hogy a következő uniós csúcson válasszák ketté a költségvetés elfogadásának témáját az Ukrajnának nyújtott segítségnyújtástól. Orbán Viktor az 50 milliárd eurós keretösszeget négy különálló részletben, évente folyósítaná, valamint függetlenítené az uniós költségvetéstől. Amennyiben ezt a javaslatot az unió nem fogadja el, „kénytelen a folyamatot megállítani” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, a közös hitel helyett kész a magyar költségvetés egy részével támogatni Kijevet. Robert Fico általánosságban jelentette ki, hogy Szlovákia támogatja a magyar javaslatokat, a költségvetés kapcsán pedig más részletekre hívta fel a figyelmet: Szlovákia az illegális migráció elleni küzdelemre, valamint az elszámolások terén való rugalmasságra helyezné a hangsúlyt.

Szlovákiai magyar vonzatú kérdésekről a sajtótájékoztatón csak érintőlegesen esett szó, Horony Ákos kisebbségi kormánybiztos ugyanakkor a szlovák tárgyalódelegációban kapott helyet. Fico hangsúlyozta, egyeztet majd a kisebbségi témákról, kijelentette, hogy a szlovák, magyar, vagy ruszin lakosságot ugyanazok a problémák sújtják és kilátásba helyezte, hogy a kormány magyarlakta területeken is tart a jövőben kihelyezett üléseket.

Read More

Post Comment