Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: Beláthatatlan társadalmi károkat eredményezhet a Btk. helytelen és rosszul előkészített módosítása

Čaputová: Beláthatatlan társadalmi károkat eredményezhet a Btk. helytelen és rosszul előkészített módosítása

Mészáros Richárd

2024. 01. 18., cs – 12:06

„Példátlan, hogy a büntetőjog területén ilyen komoly változások történjenek megfelelő jogalkotási folyamat nélkül” – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a Büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatban csütörtök délben mondott rendkívüli parlamenti beszédében. A javaslat értelmében a Speciális Ügyészség is megszűnne.

Az államfő szerint a módosítás komoly változást jelent az állam büntetőpolitikájában, amit nem előzött meg klasszikus jogalkotási folyamat, illetve nyilvános szakértői vita. Úgy véli, ez beláthatatlan társadalmi károkat és a károsultak jogaiba való visszafordíthatatlan beavatkozást eredményezhet.

Példa nélkülinek nevezte, hogy ilyen komoly büntetőjogi változások szabályos törvény-előkészítési folyamat lefolytatása nélkül lépjenek életbe. Figyelmeztetett, hogy a módosítás az eddigi legkomolyabb változtatásokat hozza a büntetőjogban, és alapjaiban változtatja meg a vagyon elleni és a gazdasági bűncselekmények elleni harcot.

„A szakmai megbeszélések hiánya megsokszorozza a módosítással járó kockázatokat, miután nem áll rendelkezésre egy elemzés annak minden gyakorlati és technikai következményéről” – mondta Čaputová.

Az államfő szerint nem állja meg a helyét a kormány érvelése, amikor a Btk. módosításának gyorsított eljárását indokolva az Alkotmánybíróság emberi jogok megsértésére vonatkozó döntéseire hivatkozik. Őszintébbnek tartja Robert Fico (Smer) kormányfő kijelentését, hogy hatalmi döntésről van szó. Visszautasítja azt az érvet is, hogy a szomszédos uniós államokban érvényes büntetési tételekkel való összehangolás a módosítás célja. Itt figyelmeztetett az uniós szervek fenntartásaira, illetve az uniós támogatások felhasználásának veszélybe kerülésére.

Az elnök asszony a büntetőjogi reform elhalasztását és egy nyilvános szakmai vita megnyitását kérte a parlamenti képviselőktől. 

A hírt frissítjük!

(Denník N, TASR)

Read More

Post Comment