Search by category:
Egyéb kategória

Fico: Az államfő felszólalása tisztán politikai, ellenzéki szónoklat volt

Fico: Az államfő felszólalása tisztán politikai, ellenzéki szónoklat volt

Mészáros Richárd

2024. 01. 18., cs – 15:00

Zuzana Čaputová államfő parlamenti felszólalási tisztán politikai, ellenzéki, és képmutató szónoklat volt – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő.

Čaputovát azzal vádolja, hogy az ellenzék szóvivőjeként beszélt a Btk. tervezett módosításáról, és Ivan Korčok oldalán beavatkozott az államfő-választási kampányba is. Érthetetlennek tartja, hogy az államfő miért nem szólalt fel következetesen az előző kormány megbízatási ideje alatt, amikor Fico szerint súlyosan megsértették az emberi jogokat és kriminalizálták az ellenzéket. Vitatja azokat az érveket is, amelyeket az államfő felsorolt a Btk. tervezett módosításával kapcsolatban.

Fico leszögezte, nem változik a kormány álláspontja, és elfogadtatja a tervezett módosításokat. „Mindent megteszünk a parlament elé terjesztett javaslat jóváhagyása érdekében” – mondta. A kormány kitart a Különleges Ügyészség megszüntetése mellett is, mert „alapvetően helyes” elképzelésről van szó.

Megismételte, hogy már hosszú ideje folyik a vita a tervezett változásokról, és ugyanilyen hosszú parlamenti vita van még hátra, beleértve az államfő várható vétóját, majd annak parlamenti leszavazását is. Emlékeztetett az előterjesztő gyorsított eljárás megalapozottságára vonatkozó érveire az emberi jogok megsértésének veszélye miatt.

Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter az elnöki palotában szerdán tartott szakmai kerekasztal kiegyensúlyozottságát kérdőjelezte meg. Elmondta, ahogy számos bírálója van a módosítási terveknek, ugyanúgy nagyon sok szakértő támogatja azokat, de ők nem kaptak meghívót az államfőtől. „Erről egyáltalán nem tett említést az államfő a beszédében” – mondta Susko.

Megismételte, hogy a módosítások a resztoratív büntetőjog bevezetését szolgálják, szeretnék, ha több alternatív büntetés születne, és a bírók individuális hozzáállást tanúsíthatnának a megfelelő és arányos ítélet kiszabása érdekében. Arra is újra emlékeztetett, hogy a gazdasági bűncselekményeknél az okozott kár megtérítésére helyeznék a hangsúlyt. „Humanizálni akarjuk a büntetőjogot, és közelíteni a modern, fejlett európai államokéhoz. Célunk a bűnözés csökkentése, és nem a növelése” – tette hozzá Susko. Riogatásnak nevezte azokat a kijelentéseket, hogy a módosítás után növekedni fog a bűnözés az országban.

Az államfő csütörtökön mondott beszédet a parlamentben a Btk. módosításával kapcsolatban, melyről jelenleg is zajlik a parlamenti vita.

Read More

Post Comment