Search by category:
Egyéb kategória

Több mint nyolcszázan haltak éhen az utóbbi hónapokban az etiópiai Tigrében

Több mint nyolcszázan haltak éhen az utóbbi hónapokban az etiópiai Tigrében

Mészáros Richárd

2024. 01. 18., cs – 20:15

Több mint 860-an haltak éhen az észak-etiópiai Tigré tartományban négy hónap alatt az EFE spanyol hírügynökség csütörtökön közzétett, a tigréi katasztrófavédelmi bizottság adataira hivatkozó összesítése szerint.

Gebrehiwot Gebre-Egziahber, a testület vezetője elmondta, hogy ezt az adatot a bizottság egy tavaly decemberben, a többi között GPS-technológiát is felhasználó kutatás eredményei alapján számolta ki, és azt az ENSZ-hez is eljuttatták.

A vizsgálat szerint a korábban polgárháború sújtotta térség több része még mindig „idegen erők”, elsősorban a szomszédos Eritreából származó csapatok ellenőrzése alatt áll. Jelenlétük tovább mélyíti a Tigrében kialakult humanitárius válságot, ugyanis így sok területre még mindig nem jut el segély.

A beszámoló szerint az éhínség részben a két éve befejeződött polgárháború szomorú öröksége, részben pedig a tartományban pusztító szárazság okozza.

Gebrehiwot felszólította az etiópiai szövetségi kormányt és a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt az éhezők megsegítésére.

Tigré ideiglenes vezetője, Getachew Reda december végén szintén segítséget kért, kiemelve, hogy a tartomány „az 1984–85-ös, milliók életét követelő éhínség óta nem látott humanitárius katasztrófa küszöbén áll”. Hangsúlyozta, hogy Tigré lakosságának több mint 91 százalékát fenyegeti éhínség.

Etiópiában 2020 novemberében tört ki fegyveres konfliktus a Tigré tartomány helyi fegyveres erői és a központi kormányzat között. A fegyveres konfliktus két év után, 2022 novemberében tűzszüneti megállapodással ért véget. A polgárháborúban több százezren vesztették életüket, az összecsapások során elkövetett bűncselekményekkel – nemi erőszak, önkényes fogva tartások, tömegmészárlások – noha egymást vádolták a felek, eddig tagadták felelősségüket.

Read More

Post Comment