Search by category:
Egyéb kategória

Ficóék Pellegrinit támogatják az államfőválasztáson

Ficóék Pellegrinit támogatják az államfőválasztáson

Mészáros Richárd

2024. 01. 20., szo – 12:30

A Smer vezetősége pénteken egyöntetűen döntött arról, hogy a párt Peter Pellegrinit, a Hlas elnökét támogatja a köztársaságielnök-választáson – jelentette ki Robert Fico (Smer) kormányfő a Sobotné dialógy című műsorban.

„Ő nem Amerika szolgája, mint Korčok úr, hanem egy olyan ember, akinek saját véleménye van” – mondta Fico. Hozzátette, a Smer nyilvános rendezvényt is szervez Pellegrini támogatására.

Fico szerint többé-kevésbé egyértelmű, hogyan alakul majd az elnökválasztás második fordulója, ennek ellenére tiszteletben tartja Andrej Danko (SNS) indulási szándékát is. A Smer elnöke szerint őt és Dankót nemzeti–állami érdekek kötik össze.

Azt illetően, hogy az SNS ismét megnyitná a koalíciós megállapodást, ha Pellegrini nyeri az elnökválasztást, Fico azt mondta, „ebbe nem menne bele”, a házelnöki és a gazdasági miniszteri poszt maradna a Hlasé. A kormányfő ugyanakkor beismerte, hogy ha az SNS-nek és a Hlasnak nem sikerül megegyeznie, problémák adódhatnak a parlament elnökének titkos megválasztásánál, ami Pellegrini elnökké választása esetén elkerülhetetlen lenne.

Fico már a Sobotné dialógy műsorának elején bírálta a műsorvezetőt, Anna Vargovát, amiért a témák között Andrej Danko balesete is szerepel. „Hol vannak az emberek?” – kérdezte, bírálva, hogy a közmédia „bulvártémákkal” foglalkozik.

Fico hárította az SNS elnöke által okozott balesetéről szóló kérdéseket. „Nekiütközött egy közlekedési lámpának, fizesse meg a kárt” – mondta, Daniel Lipšic különleges ügyész egy korábbi balesetét emlegetve. „Senki nem akarja látni, mit tesz a kormány, ezért először két hétig cirkuszt csinálnak a lakásomból, majd abból, hogy Andrej Danko nekiment egy közlekedési lámpának. Hagyják békén azt az Andrej Dankót, nem követett el semmi szörnyűséget” – mondta. 

A miniszterelnök tehetséges politikusnak nevezte Dankót, „ellentétben a Progresszív Szlovákia okosaival”.

A kormánykoalíció az összetartás és a fegyelem tekintetében teljesen tökéletesen működik – jelentette ki Fico. Példaként említette, hogy a 79 képviselőből álló koalíció képes volt megtörni Zuzana Čaputová államfő vétóját. 

Read More

Post Comment