Search by category:
Egyéb kategória

A „világ teteje” korábban lehetett lakott, mint előzőleg gondolták

A „világ teteje” korábban lehetett lakott, mint előzőleg gondolták

Mészáros Richárd

2024. 01. 24., sze – 14:28

A Tibeti-fennsík – vagy ahogy emlegetik, „a világ teteje” és „a harmadik pólus” – a korábban véltnél mintegy tízezer évvel régebben, már 50 ezer évvel ezelőtt lakott volt – állapították meg a régészek egy őskori barlangi ásatáson talált leletek elemzése alapján.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Hszincsangi Kulturális Örökségvédelmi Regionális Intézet és a Gerinces Paleontológiai és Paleoantropológiai Intézet (IVPP) hat évig végzett ásatásokat a Ngari prefektúrabeli Melong Tagphug barlangban, a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A régészek több mint tízezer kulturális relikviát, köveket, csontokat, edényeket, bronztárgyakat és növénymaradványokat találtak a paleolitikumtól a korai fémkorszakig terjedő időszakból a barlang mintegy ezer négyzetméternyi területén, 4700 méteres tengerszint feletti magasságban.

Csang Hsziao-ling, az IVPP tudósa elmondta, hogy a legrégebbi kulturális emlékek több mint 53 ezer évesek, de akár 80 ezer évesek is lehetnek.

A barlang belsejében függőleges csíkokat és vörössel festett emberi alakokat ábrázoló sziklafestmények találhatók.

A tanulmány szerint a barlang a kedvezőtlen éghajlati körülmények vagy barlangomlások miatt néptelenedett el, mielőtt a későbbiekben ismét lakottá vált. A barlangban több korszakból származó kulturális maradványokat fedeztek fel, amelyek igazolják, hogy az ősemberek a nagy magasságokban is éltek, és adalékokkal szolgálnak a korabeli emberek vándorlási szokásairól és társadalmi szervezeti formáikról.

Read More

Post Comment