Search by category:
Egyéb kategória

Fico biztosította az ukrán kormányfőt arról, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Fico biztosította az ukrán kormányfőt arról, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna EU-csatlakozását

Mészáros Richárd

2024. 01. 24., sze – 12:44

Robert Fico (Smer) kormányfő szerdán biztosította Denisz Smihal ukrán miniszterelnököt arról, hogy Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajna Európai Unióhoz történő csatlakozását. 

A Smer elnöke arról is biztosította hivatali partnerét, hogy Szlovákia nem akadályozza az Európai Unió Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatását, ahogy a kereskedelmi fegyverszállítást sem.

„Hálásak vagyunk a szlovák nemzetnek, amely segíti Ukrajnát és az ukránokat ezekben a nehéz időkben” – írta Smihal a Telegramon közzétett bejegyzésében a szlovák kormányfővel folytatott találkozó után.

Míg Fico a hétvégén arról beszélt, a béke érdekében Ukrajnának le kellene mondania területének egy részéről, addig a szerdán Ungváron aláírt dokumentumban ennek ellenkezőjét rögzítette. Az ukrán miniszterelnök által is aláírt nyilatkozat szerint a két ország készen áll az Ukrajna területi integritásának és és szuverenitásának helyreállítását célzó további együttműködésre.

Fico szerint azonban Ukrajnának fel kellene adnia területének egy részét, mert nem tartja „reálisnak”, hogy az oroszok elhagyják Donbászt és a Krímet. A közös dokumentumban az is szerepel, hogy Szlovákia továbbra is támogatja az ukrán integrációt, és részt vesz Ukrajna újjáépítésében is.

(Denník N)

Read More

Post Comment