Search by category:
Egyéb kategória

Ismét bővült a losonci komposztáló

Ismét bővült a losonci komposztáló

Vataščin Péter

2024. 01. 25., cs – 17:09

Losonc |

Losonc külső forrásokból összesen már több mint 2,7 millió eurót fektetett be a város komposztálójába, további 146 ezret pedig saját forrásból biztosított ehhez.

Ami a legújabb műszaki fejlesztést illeti, egy konyhai hulladékot kezelő új gyűjtőjármű, speciális traktor, valamint egy zsákoló gép állt munkába a komposztálónál. Emellett egy ún. bioházat is felépítettek, amelyben aerob tisztító technika által dolgozzák fel lebomló zöld- és konyhai hulladékot. Összesen 723 ezer euró támogatásból valósították meg ezt a Környezetminőség operatív program (Operačný program – Kvalita životného prostredia) segítségével. A fejlesztés összértéke 761 ezer euró.

Az új technika jelentősen javítja a nyújított szolgáltatások minőségét a biológiailag lebomló hulladék gyűjtésének és feldolgozásának köszönhetően. Losonc város célja a hulladékosztályozás mértékének növelése”közölte Alexandra Pivková polgármester, aki szerint ez nemcsak gazdasági, de környezeti okok miatt is fontos célkitűzés.

A komposztálót még 2012-ben nyitották meg, amelyre akkoriban 2 millió 45 ezer eurós támogatást nyert el Losonc uniós forrásokból. Azóta több kisebb lépcsőben történtek újabb fejlesztések.

A telephely 2184 tonna biológai hulladékot dolgozott fel 2023-ban. Az így nyert komposztra a lakosok ingyen tarthatnak igényt, a város pedig a zöldterületek karbantartásánál veszi hasznát.

A komposztáló novembertől áprilisig 7.30 és 15.30 között tart nyitva hétfőtől péntekig. (önkormányzat)

Read More

Post Comment