Search by category:
Egyéb kategória

Ján Kubiš leadta az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat

Ján Kubiš leadta az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat

Mészáros Richárd

2024. 01. 30., k – 15:45

Ján Kubiš diplomata, volt külügyminiszter kedden leadta a parlamentben az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat. Több mint 22 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a lakosoktól. Kubiš olyan személyként jellemezte magát, aki tapasztalataival hozzájárulhatna a problémák megoldásához.

„A köztársasági elnöki hivatalnak nem ellensúlynak kell lennie. Az államfői hivatal feladatát az Alkotmány határozza meg, egyebek között felelős az összes alkotmányos intézmény megfelelő működéséért, de az sehol nincs leírva, hogy valamit ellensúlyoznia kellene. Szerintem hibát követnek el azok, akik az elnöki tisztséget egy politikai harc részeként határozzák meg, mert ez biztosan nem szolgálja Szlovákia, és az ország lakosságának javát” – mondta.

A választási kampány költségeit Kubiš egyelőre saját pénzéből fedezi, és azt mondta, úgy véli, ez elegendő lesz egy szolid kampányhoz. „Ha megerősítést nyer, hogy a több mint 22 ezer összegyűjtött aláírásból 15 ezer érvényes, akkor előállok néhány programponttal, amelyekkel meg akarom szólítani a választókat” – mondta. Hozzátette, tisztességes kampányt szeretne folytatni, de határozottan fogja képviselni a programját. „Úgy vélem, Szlovákia nem azt érdemli, hogy a megosztottság elmélyüljön, hogy az ország polarizálódjon, és a pártpolitika beférkőzzön az államfői hivatalba is” – tette hozzá.

A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye. Elnökjelöltet január 30-án éjfélig állíthat a parlamenti képviselők legalább 15 fős csoportja, illetve a lakosok, legalább 15 ezer választópolgár aláírásával.      

Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Čaputová nem indul újra a tisztségért. Az elnökválasztási kampány már megkezdődött. A jelöltek félmillió eurót költhetnek a kampányra. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

Read More

Post Comment