Search by category:
Egyéb kategória

A víz minősége nem a városon múlik

A víz minősége nem a városon múlik

Kürthy Judit

2024. 01. 31., sze – 15:59

Nagymegyer |

Szerettük volna megtudni az önkormányzattól, hogy mit tudnak a helyi csapvíz minőségéről és milyen állapotban vannak a vízvezetékek a városban, ám kiderült, hogy ahogy a községek önkormányzatának legtöbbje, úgy Nagymegyer is csak korlátozott információkkal rendelkezik e tekintetben.

Pivodová Kristína, az önkormányzat építészeti, városfejlesztési és környezetvédelmi szakosztályának osztályvezetője állt rendelkezésünkre, aki kihangsúlyozta, hogy a vízvédelmet nem a csapvíz minőségénél kellene megközelítenünk, hanem a vízkincs védelménél.

Több mint 50 éve

Nagymegyeren a Nyugat-Szlovákiai Vízművek biztosítja a szolgáltatást. Pivodová Kristína elárulta, hogy erre sajnos nincs rálátásuk, azt viszont kiemelte, hogy csőtörés esetében, amikor sürgős helyreállításra van szükség, akkor a vízművek emberei azonnal a helyszínre sietnek és kijavítják a hibát. Megtudtuk, hogy a csatornarendszer és az ivóvíz csövei is már több mint 50 éve a vízművek tulajdonában vannak.

„Amit mi csinálunk az csak az átruházott államigazgatási kompetencia, a vízre vonatkozó törvényből. A városban nincs külön esővíz elvezető kanalizációs rendszer, egyben van a szennyvíz elvezető rendszerrel. Az aknafedelek alatti »vesztők« vagy belefolynak a szennyvízbe, vagy a földbe szivárognak”

– mondta el Pivodová Kristína. Hozzátette, amikor ez a csatornarendszer kiépült, akkor még nem volt lehetőség arra, hogy ezt külön vegyék. Ma már sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek az esővíz megfelelő elvezetésére, például a családi házaknál is kell lennie egy úgynevezett szikkasztónak, hogy az esővíz ne gyarapítsa tovább a szennyvíz mennyiségét.

Gondot jelent a futóhomok

Esetleges földrengésnél, földben képződő csuszamlásokkor előfordulhatnak problémák a csővezetékekkel, így az ivóvíz minőségével is. Ez Nagymegyeren eddig nem fordult elő, de a földben elterülő futóhomok több helyen is nagy problémát jelent.

„Vannak olyan területek, ahol a futóhomok miatt bemélyedt az út és folyamatosan süllyed, esetleg be is szakad az útburkolat. Ezzel a helyi problémával a vízművek tisztában vannak. Volt egy súlyosabb eset, amikor beszakadt egy útszakasz. Kétszer megoldották, de sajnos újra jelentkezett ez a gond”

– mondta el a szakember.

Hiányos csatornarendszer

A legnagyobb probléma mégis a hiányos csatornahálózat, ami vagy nincs megfelelően kiépítve, vagy egyáltalán nincs, és a tisztító állomások kapacitása sem megfelelő, a ráhordásos módszer pedig kifejezetten káros az ivóvízre.

A legmagasabb szinten is tudnak erről, de az állam nem tud lépni, mert nagyon sok pénzre volna ehhez szükség. Biztos vagyok benne, hogy a vízművek egyes helyeken ezt próbálják saját költségből kiépíteni, mi is próbálkoztunk, mivel Izsap városrészben nincs csatornázás, de sajnos nagyon kevés az esély arra, hogy kapjunk rá támogatást. A város pedig nem tudja önerőből kiépíteni”

– mondta el az osztályvezető.

Izsap városrész

Már jó ideje Izsap városrésznek is van engedélye a kiépítésre, amit szükség szerint újra és újra meghosszabbítanak, hogy ne évüljön el, csak épp nem tudják finanszírozni. Nagymegyer a vízvédelmi terület része is egyben, egy teljesen más kiírás érvényes a városra és Izsap városrészre is, mint egy más községre, emiatt sajnos nem tudnak indulni minden pályázati kiíráson.

Nagymegyernek és Izsap városrésznek összesen 92,8 százalékban kiépített csatornahálózata van. A hiányzó százalékok Izsap városrészen vannak, de van pár nagymegyeri utca is, ahol még nincs szennyvízhálózat. Prioritásként szerepel az önkormányzat asztalán ennek a projektnek a megvalósítása és amennyiben lesz rá megfelelő pályázat, ők is belevágnak.

„Az ivóvíz védelmét én erre építeném, úgy gondolom, hogy mindenki másnak is erre kellene: a szennyvízhálózatot korszerűsíteni, vagy teljesen kiépíteni. Ez a legveszélyesebb, hogy Csallóköz szívében még mindig nagyon sok településen nincs csatornahálózat”

– hangsúlyozta Pivodová Kristína.

Read More

Post Comment