Search by category:
Egyéb kategória

Az Alkotmánybíróság vizsgálja a hatásköri törvény alkotmányosságát

Az Alkotmánybíróság vizsgálja a hatásköri törvény alkotmányosságát

Mészáros Richárd

2024. 02. 07., sze – 15:17

Az Alkotmánybíróság vizsgálja a február 1-jétől hatályos hatásköri térvény alkotmányosságát. A bíróság teljes egészében elfogadta Zuzana Čaputová államfő indítványát, ugyanakkor nem adott helyt a kifogásolt rendelkezések hatályának felfüggesztésére irányuló indítványának.

Az államfő kifogásolja, hogy változik az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatal (ÚDZS) és a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) vezetője kinevezésének és leváltásának módja, továbbá azt, hogy a parlament gyorsított eljárásban fogadta el a törvénymódosítási csomagot. Beadványában azt javasolja, hogy az Alkotmánybíróság a döntése meghozataláig függessze fel a törvény megtámadott rendelkezéseinek hatályba lépését.

Az államfő kifogásolja, hogy a két igazgató kinevezése az elnöki hivataltól átkerülne a kormány kizárólagos hatáskörébe. „Az államfő kihagyása a két intézmény igazgatójának kinevezéséből sérti az alkotmányt és a hatalommegosztás elvét” – áll a beadványában, mely szerint mivel legfelsőbb állami intézményekről van szó, ezért az Alkotmánybíróság korábbi döntései szerint kinevezésük az államfő, és nem a kormány hatáskörébe tartozik.

„A módosítással a kormány gyakorlatilag korlátlan lehetőséget kapott a két állami szerv számára ‘kellemetlen’ vezetőinek leváltására” – mutatott rá Čaputová, ráadásul a jogszabály a két jelenlegi igazgatóra is vonatkozik, tehát visszamenőleges hatályú rendelkezésről van szó.

Az államfőnek az is meggyőződése, hogy nem léteztek törvényi okok a gyorsított parlamenti eljárásra, kellő szakmai vita sem előzte meg a változtatásokat, és a parlament nem tartotta be a jogalkotási folyamat feltételeit.

A parlament december 20-án fogadta el a hatásköri törvényt, majd az államfő vétóját követően január 16-án másodjára is megszavazta.

(TASR)

Read More

Post Comment