Search by category:
Egyéb kategória

Kivágják a közel hetven éves diófákat az Ágcsernyő felé vezető I/79-es út mentén

Kivágják a közel hetven éves diófákat az Ágcsernyő felé vezető I/79-es út mentén

Németi Róbert

2024. 02. 20., k – 14:29

Ágcsernyő/Mécstelep |

Lassan, de biztosan eltűnnek azok az ikonikus diófák, amelyek a Királyhelmec irányából Ágcsernyő felé vezető I/79-es út két oldalát díszítik évtizedek óta. Az egykori szovjet hadsereg 68-as bevonulását is megélt fák tömeges kivágását a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) rendelte el, a munkát a megyei útkezelő vállalat királyhelmeci kirendeltségének szakemberi végzik. A tervek szerint február végéig több tucatnyi diófa tűnik el az országút két oldaláról.

Aki járt már a szóban forgó szakaszon, az biztosan jól ismeri ezt a fasort. Nekem – és valószínűleg mindenkinek, aki itt született és itt nőtt fel – ezek a fák mindig a hazaérkezést jelentették, s igazából csak azért álltam meg pár nappal ezelőtt az út mentén dolgozó munkások mellett, mert érdekelt a fák sorsa. Ahogy azt a munkásoktól, s később Juhász Jánostól, a Kassa Megyei Önkormányzat útkezelő vállalatának királyhelmeci igazgatójától megtudtam, a fákat az SSC megrendelésére távolítják el. „Az SSC mint az első osztályú utak tulajdonosa megrendelése alapján kezdtük el a fák kivágását. A fák túlnyomó része már elöregedett, többségük balesetveszélyes állapotban van, ezért döntött úgy az SSC, hogy engedélyezteti az eltávolításukat a szakasz mentén. A fák szinte mindegyikének mennie kell, de mivel csak február végéig engedélyezett a fák előre beütemezett kivágása, annyit távolítunk el, amennyit érkezünk. Ezeken kívül február végéig még egy nagyobb nyárfa kivágását is tervezzük Bodrogszerdahely közelében, az országút mentén” – közölte lapunkkal Juhász János, aki szerint fontos megemlíteni, hogy míg a fák kívülről nézve nem minden esetben tűnhetnek betegnek vagy öregnek, a kérgen belül általában sokkal rosszabb a helyzet.

Tulajdonjogi nehézségek 

„Ezek a fák már legalább hatvan-hetven évesek, s annak is jócskán fenn áll a veszélye, hogy egy erősebb széllökés kicsavarja őket a földből és az úttestre zuhanhatnak. Nagyon sokszor találkozunk olyan esetekkel, amikor egy-egy útra dőlt fa vagy az út felé ágaskodó fák és bokrok miatt az útkezelő vállalatot, azon belül pedig a tétlennek vélt alkalmazottainkat szidják. El kell mondani, hogy míg az útfelület szélétől számított 60 centiméteres sávban található fák a mi gondozásunkban vannak és ebből eredően mi felelünk értük, a legtöbb esetben olyan fák dőlnek az útra, amelyek eredetileg magánterületen voltak. Ilyen például a Lelesz és a nagykaposi Latorca-híd közötti erdős szakasz, ahol az út menti erdők magánkézben vannak. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy ameddig a fák az út menti magánterületeken vannak, a tulajdonosok nagy igényt tartanak rájuk, de amint az útra dőlnek, vagy kárt okoznak az arra haladó járművekben, onnantól kezdve könnyedén lemondanak róluk. Azt várják, hogy mi oldjuk meg a problémát. Ennek ellenére, miután az útkezelő cég vagy a szakasz fenntartója eltávolítja a kidőlt fát, az abból keletkezett faanyag továbbra is az eredeti tulajdonost illeti” – zárta a királyhelmeci útkezelő vállalat igazgatója.

Read More

Post Comment