Search by category:
Egyéb kategória

Ismét lecsaptak a könyvcenzorok

Ismét lecsaptak a könyvcenzorok

Juhász Katalin

2024. 03. 02., szo – 10:48

Szintet lépett a magyar hatóság: nemrég felnőtteknek szóló, szexuális tartalmú könyvek forgalmazásáért büntették meg a Libri Könyvkereskedelmi Kft.-t. A kiszabott bírság összege 500 ezer forint.

A tavaly nyáron állami kézbe került Libri jobban járt ugyan, mint a Líra Könyv Zrt. a 12 milliós büntetéssel (amelyet később a bíróság egy vesszőhiba miatt alaptalannak ítélt), eddig azonban csak gyermek- és ifjúsági könyvekre terjedt ki a kormányhivatal ellenőreinek figyelme. A hatóság az úgynevezett gyemekvédelmi törvényre hivatkozva arra kötelezte a terjesztőket, hogy átlátszó műanyag fóliában árusítsák a „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő” kiadványokat. A tizennyolc év felettieknek szóló tartalmakra tehát nem terjedt ki a rendelet.

A Libri egyik budapesti boltjában hat kifogásolható művet is találtak az ellenőrök. Köztük volt Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló című könyve is, amelyben a Magyar Narancs szerint sem nemváltásról, sem homoszexualitásról nem esik szó, ezért nagy valószínűséggel „a szexualitás öncélú ábrázolásának” korlátozására vonatkozó homályos kitétel lehetett az indok. A lap úgy tudja, a büntetést azért rótták ki a boltra, illetve a cégre, mert az említett kötet az ajánlott könyvek kiemelt polcán kapott helyet, amit az ellenőr a reklámtörvényben foglaltakkal összeegyeztethetetlennek vélt.

„A kormányhivatal bírságolási gyakorlatát figyelve könnyen meglehet, hogy lassan átkerül a hatósági figyelem fókusza az ifjúsági irodalomról a felnőtteknek szóló művekre, ami a törvényi rendelkezések homályos fogalmazásmódja miatt az eddig is átláthatatlan hatósági gyakorlat körül csak még nagyobb káoszt fog eredményezni, és könnyen lehet, hogy még közelebb taszítja a magyar könyvkereskedelmet” – véli a cikk írója, Krusovszky Dénes.

A Magyar Narancs megkereste Benedek Ágotát is, aki a következőképpen kommentálta az esetet: „Lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!”

Az író ugyanakkor nem lepődött meg a történteken. Mint mondta: a gumitörvények miatt minden és bármi büntethető. A Libri azt közölte: befizették a büntetést. A kormány pedig azt, hogy a hatóságok nem listázzák a büntetendő könyveket.

Az Állva maszturbálok a szerző népszerűvé vált, őszinte hangú blogbejegyzései alapján született, amelyeket pszichológusa tanácsára kezdett el írni a koronavírus-járvány idején. Elmondása szerint provokatív viccnek szánta a kötet címét, amelynek egyik fejezetében az állva maszturbálást a női léthez, illetve a női lét kellemetlenségéhez hasonlítja. A könyv egyébként egyéni és kollektív traumákról szól, például a gyászról, az abortuszról és arról, hogyan kezeljük a mentális betegségeket.

„Nem azért írok ezekről, mert kényszerem van arra, hogy embereket kiemeljek saját traumájukból vagy nyomorúságaikból. De örülök, ha ezzel segítek másoknak, akárcsak abban, hogy beszéljenek erről, vagy szembenézzenek önmagukkal” – mondta egy interjúban Benedek Ágota, aki egyébként forgatókönyv-íróként dolgozik, és ez a második könyve. A karanténnaplóból született első kötete a Rumbarumbamm, amelyet többek között Péterfy Bori, Reisz Gábor és Walters Lili népszerűsített, és amely hamarosan második könyvével összedolgozva sorozat-adaptációként is látható lesz.

A hatósági ellenőrök az Állva maszturbálok mellett a következő könyveket találták veszélyesnek a Libri Könyvkereskedelmi Kft. említett boltjában: Kurimay Anita: Meleg Budapest, Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod, Mame: TharnType Story 1–5. – Gyűlöletből szerelem, Bacteria: A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot, Bitter Sweet: Sotus Extra – Igaz szerelmünk története, Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2.

Read More

Post Comment